Ora bilanțului - Comuna Cermei a avut anul trecut cele mai multe proiecte

Informatii 28.02.2020 0 comentarii

Cermeiul este una dintre cele mai mari comune din județul Arad, iar în trecut una dintre cele mai dezvoltate comune din punct de vedere economic. Fiind așezată la câmpie, are un potențial agricol foarte bun, astfel că înainte de 1989 aici era un mare centru de reparații capitale pentru tractoare, combine și utilaje agricole, iar în afară de aceste ateliere la Cermei era un I.A.S. mare, care avea în componență cinci ferme agro-zootehnice, patru dintre acestea fiind amplasate în alte localități din jur, ceea ce era un lucru extraordinar pentru oamenii locului din punct de vedere a locurilor de muncă. Și tot la Cermei funcționa și un complex de creștere a porcilor care livra porci pentru Industria Cărnii din Arad. Am întrebat pe domnul Cioară care în trecut era directorul centrului de reparații utilaje agricole din Cermei „ce a însemnat I.A.S.-ul și Centrul S.M.A. pentru Cermei?”. Mi-a răspuns doar atât: „Au fost inima și sufletul satului românesc”

Astăzi Cermeiul este foarte bine dezvoltat din punct de vedere administrativ pentru că primarul Ioan Vesa împreună cu echipa Primăriei își fac bine treaba și pe această cale vreau să amintesc că Cermeiul a fost prima comună din Județ care a construit o pistă de biciclete nu numai de-a lungul localității Cermei, ci până la Șomoșcheș, dar are și toate străzile asfaltate, atât în Cermei, cât și la Șomoșcheș. Sunt multe obiective realizate de-a lungul anilor de primarul Ioan Vesa. Am stat la o discuție cu dânsul legată de ceea ce s-a realizat anul trecut, o discuție ca un bilanț a ceea ce sa realizat în 2019. 

 „Anul trecut am avut multe investiții și pot să spun că a fost cel mai bun an de când sunt eu primar.Am avut proiecte accesate prin PNDL care astăzi se derulează, așa cum este noua grădiniță din Cermei, un proiect cu valoarea de un miliard opt sute mii lei, la care și noi am contribuit din bugetul local cu o cofinanțare, dar care până în toamnă se va finaliza. Un alt proiect, de data aceasta pe AFIR este achiziționarea în vara trecută a unui buldoexcavator proiect cu valoarea de 58 mii euro din care Primăria Cermei a venit cu o cofinanțare de 20%. Un alt proiect dar de data aceasta din bugetul local este construcția unui ștrand în Cermei. Este o construcție amplasată în vecinătatea bazei sportive, are două bazine, unul mare și unul pentru copii, iar în acest moment încă se lucrează la zona exterioară bazinelor, urmând instalarea panourilor solare pentru încălzirea apei din bazine, iar până în vară să fie finalizată întreaga lucrare. Este un lucru foarte bun pentru comunitatea noastră și mai ales pentru copiii și tineret. Alt proiect tot din bugetul local este construcția unei capele noi la Șomoșcheș, lucrare care s-a finalizat anul trecut.La Cermei am construit capelă în urmă cu cinci ani. Tot anul trecut, am amenajat și parcul pentru copii din incinta complexului sportiv din Cermei unde avem și un hotel cu 15 camere dotate cu baie proprie fiecare pentru sportivi. De asemenea, baza dispune și de două terenuri sintetice la Cermei și unul la Șomoșcheș. Tot de la bugetul local am realizat și pietruirea a patru drumuri agricole, fiecare cu lungimea de cca patru km. Aceste drumuri sunt extrem de benefice pentru agricultorii noștri deoarece pot intra la parcele agricole mult mai ușor. O altă realizare zic eu, este asfaltarea străzii de margină a Cermeiului care poate fi folosită de utilajele agricole ca centură ocolitoare a drumului județean care traversează Cermeiul spre Șomoșcheș și Berechiu. Acesta are o lugime de cca 2,5 km și este asfaltată. Anul trecut am mai realizat un tronson de pistă pentru biciclete respectiv din centrul comunei spre ieșirea din localitate spre direcția Beliu cu o lungime de cca 600 m. Am reabilitat și căminul cultural de la Șomoșcheș (lucrări de interior), iar anul trecut a fost reabilitat și căminul cultural din Cermei.
GAZUL – este una din marile dorințe a locuitorilor comunei , astfel că avem un proiect cu finanțarea aprobată de la Guvernul României pentru introducerea gazului metan la Cermei și Șomoșcheș. Aducțiunea gazului urmează a se face din magistrala Ch-Criș - Ineu. Aici poate exista însă riscul să nu poată fi finanțată de guvern din cauze care nu țin de noi, însă atunci vom apela la un împrumut bancar și vom realiza cât mai repede acest proiect. După ce se va termina introducerea gazului metan, vrem să mai turnăm un strat de asfalt pe toate străzile din Cermei și Șomoșcheș. În ceea ce privește proiectele de viitor- sau proiectele pe care le vom implementa în acest an, trebuie să știți că vom extinde canalizarea la Șomoșcheș, unde sperăm să realizăm cel puțin trei km de canalizare pe străzi dar în același timp vom continua cu pietruirea drumurilor agricole rămase atât în extravilanul Cermeiului cât și la Șomoșcheș. Ne mai dorim măcar un bloc A.N.L. pentru tineri și specialiști sau cadre didactice și de aceea în acest sens am și demarat procedurile, făcându-se deja măsurătorile, iar blocul se va construi în spatele bazei sportive. Pe plan sportiv, pentru că la Cermei se face cu adevărat sport , avem o echipă de fotbal în divizia C, cu un lot de jucători destul de bun, jucători care se pregătesc în permanență, urmând să înceapă peste două săptămâni meciurile din returul campionatului, având șanse foarte mari să ne menținem în liga a III-a.Cantonamentul de iarnă s-a desfășurat la Moneasa, timp de 10 zile, unde s-a pus bază pe forță și recuperare. Avem și o oarecare nemulțumire legată de locurile de muncă aici la Cermei, unde înainte de 1989 avea de lucru tot omul din comună. Aveam aici un I.A.S., un complex de porci și un centru de reparații utilaje agricole care din păcate s-au desființat. Ne-am fi dorit aici la Cermei un combinat Agroindustrial sau altceva care să ofere locuri de muncă oamenilor din comună. Împreună cu domnul viceprimar Ioan Borha și angajații primăriei, ne străduim să accesăm și să realizăm cât mai multe proiecte pentru comunitatea noastră”
, a declarat primarul Ioan Daniel Vesa.

Atunci când se dorește cu adevărat, iată că se poate, iar pentru primar fiecare proiect este o adevărată provocare din care întotdeauna iese câștigător, dar  marii câștigători sunt cetățenii comunei.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine