Sănătate 05.03.2024 ⋅ 0 comentarii
Hotărârea de a merge la psiholog nu este întotdeauna ușoară, iar ideea că trebuie să te pregătești pentru acest pas poate genera reticențe. Totuși, nu este obligatoriu să faci ceva special înainte de a începe consilierea psihologică sau psihoterapia, ci este esențial să fii hotărât. Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care le poți lua în considerare pentru a eficientiza experiența și a ști la ce să te aștepți.
În unele situații, poate fi atât de dificil încât chiar și cel mai mic efort, chiar și imaginat, pare insuportabil. În astfel de momente, blocajul poate apărea doar la ideea de a face ceva înainte de a merge la psiholog, când abia reușești să te aduni pentru a rezolva activități cotidiene. De exemplu, în depresie, întreținerea simplă a igienei corporale poate fi o provocare. În aceste cazuri, este suficient să realizezi seriozitatea stării tale, să îți dorești să te simți mai bine și să cauți ajutor.
Există și situații în care, deși îndeplinești responsabilitățile familiale și de la locul de muncă, simți că viața ta este nemulțumitoare și lipsită de sens, fără să poți identifica cauza. Poate te gândești să consulți un psiholog, dar ezitarea persistă. În aceste momente, este normal ca decizia să dureze, iar alegerea să fie o provocare.
În realitate, pentru a merge la psiholog, este suficient să îți dorești acest lucru și să faci primul pas. Totuși, dacă vrei să valorifici cât mai bine timpul petrecut în terapie, poți lua în considerare câteva aspecte înainte de a începe:
Încearcă să îți clarifici așteptările de la terapie: Uneori știi exact ce vrei să obții de la psiholog, dar alteori nu ai idee. Nu este necesar să ai o listă de obiective la prima ședință, deoarece psihologul are rolul de a te ajuta să îți dai seama de schimbările necesare pentru îmbunătățirea vieții tale. Cu toate acestea, gândirea prealabilă poate accelera începutul terapiei.
Identifică motivația personală: În unele cazuri, poți ajunge la psiholog nu din inițiativă proprie, ci din insistența partenerului, părinților sau prietenilor. Chiar dacă inițial nu doreai să consulți un psiholog și faci acest pas din obligație, este important să găsești o motivație personală. Motivele tale pot să difere de cele ale persoanei care te-a îndrumat către terapie.