Stire 05.10.2020 ⋅ 0 comentarii
Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului Local Municipal se află un proiect de hotărâre cu implicaţii serioase în ceea ce priveşte sistemul de încălzire din municipiu. Este vorba despre aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) „Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad”. Este o investiţie ce depăşeşte 34 de milioane de lei, care va fi realizată din fonduri ale bugetului general şi alte surse ce urmează să fie atrase.
Aruncând o privire asupra indicatorilor tehnico-economici putem observa că valoarea totală a investiţiei este de 34.121.995,56 lei (cu TVA) din care costul utilajelor şi echipamentelor se ridică la 23.881.488,82 lei (cu TVA).
Se urmăreşte eficientizarea sistemului
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, obiectivul principal al proiectului este eficientizarea sistemului SACET Arad, pentru ca beneficiarilor acestui serviciu să li se asigure un confort termic adecvat, costuri reduse pentru încălzirea locuințelor și un mediu curat fără noxe.
„În municipiul Arad, agentul termic pentru încălzirea locuințelor și apa caldă menajeră se asigură în sistem centralizat de către SC CET Hidrocarburi SA.
În prezent agentul termic se produce cu două CAF -uri de câte 116 MW fiecare, cu mențiunea că acestea nu funcționează la capacitate pentru asigurarea necesarului de consum al abonaților.
Instalațiile sunt vechi, cu un număr mare de ore de funcționare, au randamente scăzute și costuri de producere a Gcal mari.
Conform cu «Strategia de alimentare cu energie termica a Municipiului Arad 2020-2030», care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 95/2020, se propun o serie de investiții pentru eficientizarea și optimizarea sistemului. Una din investițiile propuse este înlocuirea cazanelor existente cu trei CAF -uri a câte 35 MW fiecare.
Prin instalarea cazanelor se urmărește conformarea la noile cerințe de mediu conform Directivei 2010/75/UE privind emisiile industrial, transpusă în legislația românească prin Legea 278/2013. Amplasarea cazanelor se face în incinta CET Hidrocarburi, pe vechiul amplasament al CAF -urilor 1,2,3, care au fost dezafectate într-o etapă anterioară.
Obiectivele urmărite prin instalarea cazanelor de apă fierbinte pe gaz sunt :
-evitarea opririi forțată a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi;
-evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice;
- reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire;
- protejarea mediului natural și sănătatea populației”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Călin Bibarţ.
Sursa: ARQ