Poarta cu păuni va fi renovată de un specialist în domeniu, cu sprijinul Asociației Rubio Pro Copilărie Pro Viață (FOTO)

Stire 03.08.2020 0 comentarii


După cum vă informam la începutul lunii trecute, administrația arădeană intenționează să renoveze, cu sprijinul unor agenți economici și a unor ONG-uri patru obiective din municipiu. Este vorba despre poarta cu păuni (de pe Bulevardul Revoluției nr. 86), esplanada din Parcul Eminescu, scuarul de la baza podului Decebal și zona din fața magazinului Ziridava. Astăzi, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, împreună cu Ioana Hădărean de la Asociația Rubio Pro Copilărie Pro Viață și cu Sevastian Susaru, specialist în recondiționare, au prezentat primul obiectiv care urmează să fie renovat, poarta cu păuni.

„Peste drum de parcul renovat Bujor Buda, începem cu unul dintre cele patru obiective pe care le vom renova, în parteneriat cu societatea civilă. Mă bucur că alături de Ioana Hădărean de la asociaţia Rubio Pro Copilărie Pro Viaţă şi de specialistul Sevastian Susaru am prezentat acest prim proiect: recondiţionarea porţii cu păuni. Specialiştii au venit cu două variante de culori şi îi invit pe arădeni, pe pagina mea de Facebook să participe la alegerea uneia dintre ele. Poarta-simbol va străluci pentru un oraş mai frumos, este un pas pe care îl facem împreună, administraţia, societatea civilă, mediul de afaceri şi arădenii pentru simbolurile noastre”, a declarat Sergiu Bîlcea.

La rândul său, Ioana Hădărean a exprimat entuziasmul Rubio Pro Copilărie Pro Viaţă pentru proiectele de recuperare a simbolurilor oraşului şi a mulţumit partenerilor din mediul de afaceri pentru susţinerea financiară. Aceasta susține că asociația pe care o reprezintă a ales să se implice în renovarea porții cu păuni, având în vedere că este vorba despre un obiectiv care atrage turiștii. „Este foarte important să lăsăm moștenire copiilor noștri orașul, clădirile care dăinuie de sute de ani”, a ținut să menționeze Ioana Hădărean, după care Sevastian Susaru, specialist în recondiţionarea unor astfel de obiective, a vorbit despre bogăţia arhitecturală a oraşelor din vestul României, care aparţine proprietarilor, dar şi comunităţilor. Recondiţionarea unui astfel de obiectiv presupune mai multe etape, printre care analiza obiectivului, curăţarea cu metode speciale, recondiţionarea şi conservarea.

 „În cazul de față avem o poartă din fier forjat care de-a lungul timpului a fost «renovată» în sensul că s-au adăugat multe straturi de vopsea. Trebuie să facem o diagnosticare, o cercetare obligatorie, după care urmează operațiunile de renovare, de conservare, de protecție”, a spus Susaru.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine