Stire 03.09.2020 ⋅ 0 comentarii
Complexul Muzeal Arad vă propune ca exponat al lunii septembrie portretul uneia din personalitățile care a marcat istoria administrației interbelice a orașului Arad.
Exponent al generației Marii Uniri, Cornel Luțai a asistat ca alți contemporani de-ai săi la apusul Imperiului Austro-Ungar și la nașterea României Mari. A cunoscut ororile Marelui Război și a fost invitat să ia parte la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, cu toate că numele său nu s-a aflat pe lista delegaților oficiali, cu credențional.
A văzut lumina zilei în 17/29 august 1889, la Nădlac, în casa lui Ștefan Luțai și a Elenei, născută Chicin. A urmat cursurile școlare în localitatea natală, continuând la Gimnaziul Regal de Stat din Arad. Cariera a desăvârșit-o la facultățile de drept din cadrul universităților din Budapesta, Viena și Cluj, obținând titlul de doctor în drept, la Cluj, în 18 noiembrie 1911.
În timpul tumultoaselor evenimente ale anilor 1918-1919, dr. Cornel Luțai a fost avocat definitiv la Camera Avocaților din Szeged și, totodată, funcționar la Prefectura din Arad, între 14 septembrie 1918-10 aprilie 1920. La scurt timp, a deschis propriul birou de avocatură, unde a desfășurat o activitate neîntreruptă, între 10 septembrie 1920-31 martie 1948.
La finele anul 1928, dr. Cornel Luțai a fost desemnat primar al Aradului, funcție pe care a ocupat-o până în 1931.
În scurtul său mandat, a implementat proiecte de modernizare a trasporturilor și a infrastructurii, a introdus autobuze noi; a construit cinematografe, introducând aparate pentru filme sonore. O însemnătate aparte a avut-o debutul procesului de alipire la oraș a cartierelor mărginașe, atunci comune ce înconjurau Aradul. A fost amenaj... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății