Premierul Ludovic Orban: „Apelez la responsabilitatea oamenilor să se protejeze”

Stire 15.06.2020 0 comentarii


Premierul Ludovic Orban a fost invitat duminică seară, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV. Unul dintre subiectele abordate a ținut de necesitatea de a fi prelungită starea de alertă și după 15 iunie, dat fiind că epidemia de coronavirus continuă să fie un pericol la adresa sănătății publice. De altfel, în ultima zi s-au înregistrat în România 320 de noi infectări - un record al ultimei perioade. Tot în ultimele 24 de ore, 16 pacienți COVID-19 au decedat. Șeful Guvernului deja a avertizat că, în cazul unui vot al Parlamentului împotrivă, „riscul unui nou val epidemic este foarte mare”. În schimb, PSD a anunțat că nu va vota starea de alertă în forma actuală. Social-democrații vor o stare intermediară de cel mult 15 zile și redeschiderea bisericilor și a restaurantelor din hoteluri.

Declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban, pentru B1 TV:

  • Despre 30 de ani de la Mineriadă și ce au făcut magistrații până acum în acest proces: „După 30 de ani nu e finalizat dosarul și nu sunt pedepsiți vinovații, cei care au coordonat și planificat această reprimare violentă. A avut consecințe dramatice asupra imaginii României. Reprimarea brutală a manifestanților în Piața Universității s-a produs după alegeri. Niciodată nu am putut înțelege motivul acestei reprimări. A fost o ură a celor din anturajul lui Iliescu față de cei care gândeau liber. E evident că a fost o planificare și, după 30 de ani, încă nu s-a găsit niciun vinovat. Trebuie să se facă dreptate”. Întrebat dacă a văzut personal ce s-a întâmplat: „Sigur. Incendierea autobuzelor a fost decisă de comandanți din Poliție tocmai pentru a crea contextul pentru intervenția minerilor”. 
  • „Să ne amintim de 10 August. Dacă nu eram țară NATO, UE, liderii politici construiți în jurul FSN oricând sunt capabili de forță și pe 10 august au demonstrat asta”.
  • Despre epidemia de coronavirus și starea de alertă: Adoptăm Hotărârea de Guvern privind starea de alertă și toate actele privind starea de alertă. Dacă PSD nu votează, autoritățile rămân fără instrumentele necesare pentru a proteja viețile oamenilor. Decizia de a prelungi starea de alertă nu e una politică, ci științifică.
  • Apelez la responsabilitatea oamenilor să se protejeze pe ei și pe ceilalți. Să respecte toate regulile de distanțare socială. 
  • Despre acuzația lui Marcel Ciolacu, privind datele false legate de epidemie: Nu Guvernul dă publicității datele. Tot procesul de diagnosticare e coordonat de INSP și Ministerul Sănătății. Diagnosticarea se face la centre autorizate. Sunt date reale, reprezintă adevărul. Să lansezi astfel de acuzații fără nicio dovadă e un gest iresponsabil și un act profund imoral ce face parte dintr-o campanie instrumentată de PSD care urmărește să-i determine pe oameni să nu respecte regulile. Parcă vor să le facă rău oamenilor numai ca să câștige ei electoral. E un comportament pe care îl condamn public.
  • Oricine instigă la nerespectarea măsurilor pune în pericol sănătatea oamenilor
  • Creșterea numărului de infectări din ultimele zile e determinată și de campaniile din spațiul public, că virusul nu e periculos, că e o invenție. Decesele sunt mărturie că virusul e periculos.
  • În anumite spitale, managerii sau șefii de secții au cerut lucruri care nu sunt normale. De exemplu, au cerut oamenilor să-și facă testul la internare. Nimeni nu poate refuza internarea unei persoane. Cine are probleme, să reclame la DSP, ca să-i sancționăm pe cei vinovați
  • Despre comisia parlamentară care să ancheteze achizițiile, propusă de PSD: Sunt și alte aberații ale PSD cum se leagă de achizițiile publice, tunurile care au fost date. Aștept înființarea comisiei parlamentare, dar să se ancheteze toate achizițiile, inclusiv cele făcute de administrațiile locale și de managerii de spitale. Cei mai mulți dintre ei au fost puși în funcție de primari sau președinți de Consilii Județene PSD-iști. Curtea de Conturi verifică achizițiile, să le verifice pe toate
  • Dacă se achiziționează măști cu 5-6 lei, asta trebuie anchetat, că se cumpără măști cu 1,5 lei
  • Despre achiziția / producerea de echipamente: Peste 23 de companii au autorizare pentru a produce măști în România, peste 60 au autorizare pentru a produce combinezoane, peste 160 au autorizare pentru a produce dezinfectanți
  • A fost o perioadă în care era aproape imposibil să găsești materiale și echipamente de protecție. Aproape toate țările interziseseră exporturile. Cam între 1 martie și 10 aprilie în care a fost o criză gravă. Mulți producători, în condițiile unei cereri care au crescut exponențial, au ales să dea producele unora care plăteau toți banii, prețuri mult mai mari.
  • Pe la începutul lui mai, chinezii au reacreditat toți producătorii de materiale, după scandalurile cu marfa neconformă. Mulți atunci nu mai stăteau să verifice calitatea, că era o cerere imensă. Multe state au luat produse neconforme. Inclusiv în România cred că sunt cazuri în care cei care au achiziționat marfă s-au întreptat împotriva celor de la care au luat.
  • Despre redeschiderea bisericilor: Am discutat cu Patriarhul și cu alți lideri religioși. Vom deschide la un moment dat, că e important pentru oameni, dar decizia trebuie luată cu precauție maximă și când extinderea virusului e la minim. La biserică e spațiu închis, în care oamenii stau aproape. Nu poți să te duci cu jandarmii să verifici dacă e respectată distanțarea fizică. Aici e și o chestie de autoreglementare a Bisericii.
  • PSD-iștii au devenit foarte credincioși, vor asculta de cele 10 Porunci, să nu furi să nu minți. Să fim serioși, o fac din demagogie politică, pentru a câștiga capital electoral. Deciziile se bazează doar pe evaluarea riscului epdemiologic
  • Preoții nu pot oficia slujba cu masca pe figură. Nici cei din cor nu pot cânta cu masca pe figură. Dacă unul e bolnav, poate răspândi virusul. Trebuie să existe o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.
  • Eu am încredere în biserici și culte că au putere de organizare, dar există acest risc
  • Despre redeschiderea restaurantelor din hoteluri: În general, hotelurile au terase. Fluxul de turiști care e azi poate permite hotelierilor să servească masa afară. Dacă deschizi restaurantele din hoteluri, de ce nu le deschizi și pe celelalte? Iar trebuie să fie un nivel foarte redus de răspândire a virusului. Nici nu poți să stai cu masca în interior. Deciziile se iau pe baze științifice.
  • Dacă un om merge la restaurant și e bolnav, sigur îi infectează pe comeseni și poate infecta până la o rază de șase metri pe cei din jur. În mall e altceva, că acolo poți și e obligatoriu să stai cu mască. Restaurantele și cinematografele sunt închise.
  • Cam tot ce se face în spații închise și presupune un număr mare de persoane și o durată mare e interzis. Spectacole, teatre cinematografe...
  • E bine, în ancheta epidemiologică, să identifici cât mai repede persoanele care au intrat în contact cu oamenii diagnosticați. Am fost criticați deoarece cerem să-și dea numele cel care face rezervarea. De aia cerem, nu că ne interesează pe noi cine merge la terasă
  • Cum stă PNL în preferințele electoratului: Cine dă sondaje în public le dă cu scopul de a manipula. PNL stă bine în sondaje, în condiții extrem de dificile: suntem un guvern monocolor, nici nu avem 50% în Parlament, ne confruntăm cu epidemie, criză economică, secetă.
  • Cum a ajutat Guvernul firmele și angajații afectați de criza COVID-19: Cred că ne-am făcut datoria, am salvat vieți și locuri de muncă. În mai numărul angajaților cu contract de muncă era cu doar 14.000 mai mic decât cel din mai 2019. Au fost un milion de beneficiari de șomaj tehnic. Noi l-am acordat ca firmele să nu dea oamenii afară. Inclusiv cluburile sportive au beneficiat de sprijin din partea noastră
  • Pentru a susține angajații și companiile, odată cu eliminarea restricțiile, am adoptat măsura prin care plătim 3 luni 41,5% din salariul brut al angajatului. Din banii pe care îi are bugetul. O parte din bani îi putem deconta din bani europeni, șomajul tehnic de exemplu. 
  • În maxim două luni primim bani europeni. 
  • Am menținut plata șomajului tehnic pentru firmele din domeniile în care se mențin restricțiile
  • Programul de relansare economică: Este aproape gata. Încă nu știm precis câți bani avem în total, căci sunt mai multe programe și la nivelul Uniunii Europene.
  • Vom oferi un instrument de injectare de lichidități și pentru companiile  mari, într-un plafon de 8 miliarde. Am depus notificare la Comisia Europeană, așteptăm aprobarea schemei de ajutor de stat, apoi adoptăm Ordonanță de Urgență
  • Vrem să înființăm un Fond de Investiții, care fie să investească direct, fie împreună cu alte fonduri de investiții private, să cumpere pachete de acțiuni la companii în dezvoltare, pentru a finanța investițiile pentru dezvoltare, urmând să vânzi pachetele de acțiuni după ce valoarea lor crește
  • Punem la punct o schemă de garantare pentru asigurarea creditului comercial. Noi garantăm ca stat asigurarea creditului comercial.
  • Avem peste 2,2 miliarde pe care le vom aloca în granturi pentru investiții sau pentru capital de lucru pentru companii
  • Sunt scheme care trebuie aprobate de Comisia Europeană. 
  • Negocieri pentru o alianță electorală cu USR și PMP la locale?: Există o discuție privitoare la susținerea lui Nicușor Dna. Noi am luat deja decizia de a-l susține. Din câte știu și USR-PLUS au luat aceeași decizie. Am avut o discuție cu președintele PMP care s-a arătat deschis discuțiilor pentru o alianță în vederea susținerii lui Dan. Alianță nu la nivel național. La locale contează persoana candidatului. Dan e dedicat acestei poziții de mult timp, dar are nevoie de suport politic solid, mai ales că Firea pare că plânge și pe la Pro România, și pe la ALDE să obțină sprijin.

Sursa: www.b1.ro


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine