Național 29.09.2020 ⋅ 0 comentarii
Custodele Coroanei Române, Margareta, a conferit, marţi, preşedintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor.
Acad. Ioan-Aurel Pop a fost decorat "pentru eminenta sa contribuţie ştiinţifică în domeniul istoric, cu o privire aprofundată asupra istoriei medievale a Transilvaniei şi asupra complexităţii organizării locale şi a relaţiilor interetnice în perioada medievală; pentru proiectele şi programele pe care le susţine în calitate de preşedinte al Academiei Române, principalul for al ştiinţei şi culturii naţionale; pentru susţinerea publică a valorilor şi principiilor Coroanei Române, aducând fundamentare istorică importanţei prezenţei publice a Instituţiei Regale în România moderna şi contemporană".
Preşedintele Academiei a declarat, pentru Agerpres, că ”Decoraţia este mai mult decât o măgulire. E o mare mulţumire sufletească, pentru care exprim întreaga gratitudine Casei Regale a României. E o împlinire istorică, într-un fel. Vine în continuarea unei meserii. Şi meseria mea, despre care îmi place să spun că e o misiune, e să studiez trecutul. Iar din trecutul românilor, secole întregi, de la 1.300 încoace, sunt legate de istoria noastră monarhică, iar din secolul XIX, monarhia constituţională ne-a adus integrarea într-o Europă democratică, în rândul ţărilor etalon pentru civilizaţia europeană şi asta nu este puţin lucru. Iar de la Principele şi Regele Carol până la Regele Mihai, România a străbătut paşi extrem de importanţi spre modernizare, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar”.
De asemenea, MS Margareta a conferit Înaltul Patronaj următoarelor instituţii şi organizaţii: Federaţia Română de Ciclism, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", iar principele Radu a conferit Înaltul Patronaj Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti şi Federaţiei Ecvestre Române.
Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 Mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Stat... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății