Stire 20.07.2020 ⋅ 0 comentarii
Noua formă propusă de Guvern pentru programul "Noua Casă" permite garantarea cu 80% a creditelor ipotecare contractate de persone cu venituri lunare de 2.500 de euro net. Aceasta permite împrumuturi de 140.000 de euro, ceea ce pune sub semnul întrebării destinația acestui program, garantat 80% de stat.
Creditele acordate prin programul guvernamental Noua Casă nu ar trebui să depășească un maximum de 40.000 de euro deoarece, potrivit regulililor bancare, valoarea maximă a unui credit ipotecar este în corelație directă cu suma veniturilor nete anuale pe o perioadă de 5 ani. În cel mai bun caz, valoarea acestuia poate ajunge la 60.000 – 70.000 de euro, echivalentul a 5 sau maxim 6 ani de venituri medii nete pe familie.
Metoda veniturilor nete anuale este o altă modalitate de reflectare a gradului de îndatorare al clientului, utilizat în special pe piețele imobiliare mature. De altfel, chiar dacă se utilizează cealaltă metodă, ponderea ratei în total venituri rezultatele sunt similare. Majorarea plafonului la 140.000 de euro va duce la creșterea artificială a prețurilor și chiar frânarea creditului ipotecar, atât timp cât el va putea fi accesat de de persoanele cu venituri peste medie. O rată de circa 3-4.000 de lei pe lună pe o durată de 30 de ani pentru creditul maxim de 140.000 nu o poate suporta orice fel de familie.
Propunerea lansată de Ministerul Finanțelor pentru programul Noua Casă indică transformarea acestuia într-un program destinat persoanelor cu venituri peste medie, care au fost totdeauna bancabili și nu au avut probleme cu achitarea ratelor, și nu într-unul social așa cum s-a discutat în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu anunța că avansul minim va fi de 15%, ceea ce reorientează profund acest program.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET
Sursa: ARQ