Stire 27.07.2022 ⋅ 0 comentarii
O idee ce poate genera o nouă perspectivă asupra produselor din carne viitoare a stat la baza proiectului câștigat de către Ș.l.dr.ing. Simona Perța-Crișan, proiect depus la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Activitatea de cercetare se va desfășura la Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, care dispune de un laborator la scară pilot pentru procesarea produselor din carne. Este un proiect experimental-demonstrativ (PED) al cărui scop este realizarea şi testarea unui model demonstrativ de produs în domeniul Bioeconomiei, subdomeniul Agro-alimentar.
„Cercetarea reprezintă o prioritate pentru universitatea noastră. Fiecare proiect este un câștig pentru comunitatea academică a UAV și certifică profesionalismul cadrelor didactice. Felicit pe cei care au muncit la acest proiect și sunt convinsă că rezultatele vor confirma valoarea echipei de proiect” a declarat rectorul UAV, Ramona Lile.
Ceea ce propun cercetătorii de la UAV este găsirea de soluții tehnologice noi, fundamentate științific, prin care să fie înlocuite parțial grăsimile din produsele din carne cu substitute pe bază de uleiuri vegetale mai puțin exploatate, folosind tehnici inovative care să conducă la obținerea de produse îmbunătățite nutrițional și cu o bună acceptabilitate în rândul consumatorilor.
„Proiectul «Îmbunătățirea calității nutritive a unor produse din carne prin aplicarea de strategii tehnologice inovative» vine ca o soluție la problemele de sănătate declanșate de un consum tot mai ridicat de produse din carne în rândul populației. Este cunoscut faptul că excesul de grăsimi animale crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, astfel scopul acestui proiect este de a le înlocui parțial, în produsele procesate, cu grăsimi vegetale” a precizat directorul proiectului, Simona Perța-Crișan.
Proiectul are o valoare de 593.995 lei și o durată de desfășurare de doi ani. Echipa proiectului este una interdisciplinară, alcătuită din cercetători și cadre didactice din cadrul UAV.