PROIECT - PILOT ÎN JUDEȚUL ARAD - „ADOPTĂ O FAMILIE!”

Stire 16.06.2022 0 comentarii


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și 12 primării din județ, au demarat astăzi proiectul-pilot "Adoptă o familie".

Obiectivul inițiativei îl reprezintă identificarea și sprijinirea familiilor aflate în risc de marginalizare socială, cu mai mulți copii, cu scopul prevenirii instituționalizării acestora, ca urmare a  intervenției prompte și unitare a comunităților locale. 

Primele 12 primării din județ cooptate în acest proiect-pilot sunt: Pecica, Ghioroc, Sebiș, ȘiriaSemlac, Ineu, Săvârșin, Curtici, Macea, Sântana, Vinga și Vladimirescu. Mai exact, serviciile de asistență socială de la nivelul acestor localități vor identifica familii vulnerabile cu copii în situații de risc de a fi institutionalizați, vor elabora și dezvolta un plan de servicii care să ducă la diminuarea factorilor care intervin acestei cauze. 

Iustin Cionca-președintele Consiliului Județean Arad 

“Întotdeauna am considerat că asistența socială pornește de la nivelul comunității locale, oricât de mică sau dezvoltată este aceasta. Când este vorba despre domenii de activitate precum cel al sănătății sau cel al asistenței sociale sunt adeptul serviciilor care să acționeze, în primă fază, pe componenta prevenției. Înainte ca un copil să fie instituționalizat vreau să fim siguri că am făcut tot ce ne-a fost în putință ca el să rămână în mediul familial, în condiții de siguranță, fără riscuri de vulnerabilitate. În același timp la împlinirea vârstei de 18 ani când un tânăr părăsește sistemul avem datoria să ne asigurăm că el este pregătit pentru viață atunci când se întoarce în comunitatea locală. Eu cred cu tărie că fiecare trebuie să ne implicăm în a schimba în bine viața celor de lângă noi. Despre acest lucru este vorba și în acest proiect-pilot și aștept să văd cum vor răspunde primăriile cărora le-am lansat această provocare.” 

Reducerea numărului de beneficiari din sistemul de protecție, în fapt a reducerii cazurilor care necesită adoptarea de măsuri de protecție în regim de urgență, poate fi realizată prin intervenția precoce în prevenirea separării copiilor de familie la nivelul comunităților locale. 

“Până la intervenția specialiștilor noștri vrem să ne asigurăm că la nivelul comunităților locale cazurile sociale au beneficiat de o monitorizare eficientă, de o evaluare corectă a situației socio-economice a familiei biologice a copilului, că a fost întocmit un plan de servicii dedicate copilului și au fost oferite membrilor familiei servicii de consiliere, îndrumare și sprijin pentru gestionarea resurselor financiare și umane, în vederea depășirii crizei, astfel încât să evite sau să iasă din situația de risc de marginalizare socială. În astfel de cazuri este nevoie ca o familie vulnerabilă să devină o familie funcțională, independentă de serviciile sociale, care să se integreze în comunitate. Ne dorim ca, urmare a implicării primăriilor în acest proiect și a parteneriatului solid pe care îl avem cu acestea, să reducem și mai mult numărul beneficiarilor care ajung să intre în sistemul de protecție, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat.“ declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad. 


 

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine