PS Emilian Crișanul, la hramul Catedralei din Timișoara: ”Sfinții Trei Ierarhi - modele de slujire în Biserică”

Național 30.01.2021 0 comentarii

Deloc întâmplătoare și cu o frumoasă istorie în alegerea ei ca zi de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi, ziua de 30 ianuarie ni-i aduce fiecăruia dintre noi spre laudă, cinstire, dar mai ales spre sufletească zidire pe treimea de arhierei mult-lăudată, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Haină de sărbătoare îmbracă astăzi școlile de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, care își serbează ocrotitorii spirituali, și tot în haina sărbătorii împodobită este astăzi și singura catedrală eparhială din țară închinată Sfinților Trei Ierarhi: Catedrala mitropolitană din Timișoara. Catedrală aflată la întreit ceas de sărbătoare și prin împlinirea a 85 de ani de la punerea pietrei de temelie și 75 de la târnosirea sa de către Patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Majestății Sale Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc.

Continuând rugăciunile închinate Sfinților Trei Ierarhi începute cu Slujba Privegherii săvârșită, în ajunul acestei sărbători, la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul s-a alăturat astăzi soborului de Ierarhi, preoți și diaconi, care au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Cetatea Timișoarei. O întâlnire în Liturghie, prin rugăciunile Sfinților Trei Ierarhi, după cum spunea credincioșilor care au participat la Slujba Privegherii. 

În Cuvântul de învățătură rostit astăzi la Catedrala mitropolitană a Timișoarei, Ierarhul arădean a așezat la sufletele celor prezenți modelul de slujire în Biserică a celor ce au fost întocmai la obicei cu Apostolii și lumii învățători. 

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, cuvânt de învățătură la hramul Catedralei din Timișoara


Sfinții Trei Ierarhi - modele de slujire în Biserică

”Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriți separat, fiecare la ziua lui, dar și împreună în ziua de 30 ianuarie ca urmare a unei decizii a Bisericii luate în secolul al XI-lea fiindcă se iscaseră anumite dezbinări nejustificate între creștini cu privire la importanța unuia sau altuia dintre cei trei.

Sfinții Trei Ierarhi sunt și ocrotitorii școlilor teologice din Biserica Ortodoxă datorită lucrării lor de excepție în plan pastoral-misionar și social. Ei s-au impus atât prin trăirea Sfintei Evanghelii în viața de zi cu zi, dar mai cu seamă prin explicarea acesteia în numeroase omilii, scrieri, lucrări teologice și în egală măsură prin acte de filantropie, fiind adevărate repere în opera socială a Bisericii până astăzi.

Citind și studiind operele lor găsim nu doar mărturii cum trebuie să înțelegem și să punem în practică învățătura creștină, ci și excepționale modele de smerenie, ascultare, prietenie și dragoste pentru comuniune sfântă și unitatea Bisericii.

Un rol foarte important în educarea și creșterea duhovnicească a celor Trei Sfinți Ierarhi l-au avut mamele lor. Sfânta Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare și a Sf. Grigorie de Nyssa, văduvă de tânără cu nouă copii a dăruit acestora o educație religioasă, morală și gospodărească. Sfânta Nona, mama Sf. Grigorie Teologul a imprimat celor trei copii ai ei spiritul evlaviei creștine, energia bărbătească și credința în Sfânta Treime. Sfânta Antuza, mama Sf. Ioan Gură de Aur a dat celor doi copii (fiica ei a murit la vârstă fragedă) educație creștină solidă, capacitatea de a renunța la lume, dragoste nesfârșită de Biserică și Dumnezeu. 

Aceste Sfinte Mame sunt modele de viață și trăire pentru mamele de astăzi, când copiii au nevoie de educație, dragoste, îndrumare pe calea vieții adevărate, credință în Dumnezeu, apreciere față de Familie, Biserică, Școală și societate. Pregătirea științifică și teologică a Sfinților Trei Ierarhi a fost complexă, arătându-ne că oricâtă știință și cunoaștere am acumula, vorbirea cu și despre Dumnezeu este cea care dă sens vieții, care transfigurează persoana umană în bunătate, dragoste și sfințenie.

Să nu uităm că ne rugăm de multe ori și mai ales la Sfânta Liturghie, cu rugăciunile alcătuite de Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur. 

Într-o perioadă (Sec. IV-V) cu multe frământări politice și sociale, când numeroase erezii destabilizau Biserica, Sfinții Trei Ierarhi s-au arătat prin cuvânt și fapte mari apărători ai adevărului de credință, a unității Bisericii și slujitori ai oamenilor săraci, bolnavi și singuri.

Sfântul Grigorie Teologul a fost o fire mai meditativă implicându-se mult în lămurirea unor probleme teologice, iar Sfinții Vasile și Ioan au strălucit prin lucrarea pastoral-misionară cât și prin opera teologică și cea c... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine