„SAMAS la bine și la greu” continuă ꟷ cum ajutăm mamele cu COVID-19

Național 15.02.2021 0 comentarii

O echipă de 57 de educatori perinatali și 6 psihologi acordă gratuit sprijin în alăptare și consiliere psihologică mamelor cu COVID-19

 O echipă alcătuită din 57 de educatori perinatali formați în cadrul programului SAMAS la bine și la greu și 6 psihologi este la dispoziția mamelor din întreaga țară, suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19, oferindu-le ajutorul de care au nevoie, pentru a putea iniția și continua alăptarea și a depăși cu bine problemele emoționale generate de separarea de bebeluș. 

Mamele pot suna la 0786 489 687 sau pot scrie la ajutormame@programsamas.ro, pentru a putea beneficia gratuit de acest ajutor.

Prin programul SAMAS la bine și la greu, derulat de Asociația SAMAS cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, 70 de mame suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19 beneficiază gratuit de consiliere privind menținerea lactației și servicii de consiliere psihologică.

În plus, 40 dintre acestea, aflate în situații dificile de viață (provenind din familii cu venitul mediu/membru familie sub 500 lei, victime ale violenței în familie, mame minore, femei în situații de risc) vor primi o pompă manuală de sân, pentru a-și putea menține lactația pe durata separării de bebelușul lor.

În cadrul programului SAMAS la bine și la greu a fost actualizată deja platforma cu informații importante pentru  sănătatea mamelor și a bebelușului. În plus, materiale informative în format print și video în legătură cu impactul pandemiei asupra perioadei perinatale și îngrijirea corectă a bebelușului în situația în care mama este nevoită să rămână în spital sunt deja distribuite în maternitățile COVID-19 din țară. 

SAMAS la bine și la greu este un proiect derulat de Asociația SAMAS cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul a fost inițiat de Asociația SAMAS în aprilie 2020, ca răspuns la o situație acută și care nu putea fi anticipată: pandemia de Coronavirus. 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state 

beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.  În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Comunității de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți 

medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).




Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS și până la finele anului 2019, SAMAS:

a format 953 de Educatori Perinatali la nivel național;

21.972 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 27 de orașe, dintre care 6172 au fost prin proiecte sociale;

Asociația SAMAS a contribuit, prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Petrinatali SAMAS, la creșterea ratei de alăptare exclusivă. Conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010;

SAMAS a inițiat difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a mesajului de sănătate publică - “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”;

Asociația a dezvoltat în 2017 programul de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic, pentru reducerea prevalenței obezității în rândul copiilor. 182 de grădinițe din București și județul Cluj sunt înscrise în program;

274 de mame din comunități defavorizate au primit în 2019 CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelușului a fost premiat ca cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie - Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.





fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine