Școala pentru părinți. Copilul meu are laringită...

Național 03.04.2020 0 comentarii

        Copilul vostru este răgușit, tușește lătrător și/ sau  respiră greu?...Probabil ca are laringită...

În această săptămână vom discuta despre această temă, care apare frecvent în patologia pediatrică de sezon rece, insistând, așa cum v-am obișnuit,  pe elementele practice și posibil de efectuat la domiciliu.

Ce este laringita?

 Laringita este o boală respiratorie datorată inflamării laringelui (organul tubular care conține corzile vocale), exprimată prin simptomatologie diversă și dramatică.

Care sunt cauzele laringitei?

Etiologia este variată, de la cauze infecțioase - virale, bacteriene, la suprasolicitarea corzilor vocale,  refluxul gastroesofagian,, factori fizici și chimici: uleiuri și substanțe volatile, gaze iritante, fumatul,  alergii la praf, polen, etc.

Care sunt semnele unei laringite?

Tabloul clinic este mult mai sever decât la adult, deoarece laringele copilului este mult mai îngust, având diametrul de 5 mm, astfel că orice inflamație  minoră de 1 mm va bloca până la 75% din calea respiratorie. Cele mai importante semne sunt:

  • Răgușeală
  • Tuse lătrătoare
  • Greutate în inspir – tragerea aerului în piept
  • Respirații mai frecvente – la copilul mic
  • Stridor - un sunet respirator anormal, de tonalitate înaltă, audibil în partea anterioară a gâtului, produs prin îngustarea căilor aeriene superioare

Manifestări  clinice

Scenariul 1 – Laringita acută catarală

Copil cu vârstă cuprinsă între 6 luni-3 ani cu febră moderată sau subfebrilități, nas înfundat, tuse rară, care în 1-2 zile dezvoltă tabloul de laringită acută - răgușeală, tuse lătrătoare, dificultăți în inspir, stridor.

Etiologia este cel mai probabil virală, deci nu se administrează antibiotic.

Scenariul 2- Laringita spasmodică sau Crupul recurent

Copil alergic sau supraponderal, anxios, cu vârstă între 1 și 3 ani, care  se culcă sănătos, dezvoltă în cursul nopții accese de tuse,  respirație greoaie, stridor, semne care alarmează familia și care fac să se adreseze Ambulanței sau Serviciului de Urgențe. Uneori simptomele nocturne durează 2-3 ore, în timpul zilei prezintă doar răgușeală și stridor.

Tabloul clinic se ameliorează dacă micuțul este scos afară, dar trebuie să știți că semnele se vor repeta în nopțile următoare cu intensitate mai scăzută.

Nu necesită antibiotic!

Scenariul 3- Epiglotita acută

Copil cu vârsta între 2 și 7 ani, nevaccinat Haemophilus Influenzae, care prezintă febră înaltă, debut rapid, cu stare generală gravă, copilul prezintă salivație puternică pentru că are dureri intense la înghițire, are o poziție caracteristică, așezat și aplecat înainte, cu gâtul în hiperextensie, de „câine care amușină‟,  voce stinsă,  prezintă stridor la inspir.

 Este o urgență majoră și necesită internare!

 Atitudine la domiciliu

În formele ușoare sunt suficiente toaleta nasului cu apă de mare, tratamentul febrei- la peste 38⁰ Celsius, hidratarea copilului și evitarea vorbitului - repaus vocal.

În laringita striduloasă- aceea care trezește un copil aparent sănătos în toiul nopții cu tuse, respirație dificilă și răgușeală,  se indică deschiderea ferestrelor și expunerea copilului învelit la aerul rece sau la vapori calzi- va fi dus la baie, unde se lasă apă fierbinte în cadă care permite crearea unei atmosfere calde și umede. 

În anumite cazuri se pot  administra și aerosoli cu corticoizi – preferabil Fluticasonă.  Medicamentul de elecție pentru aerosoli este Adrenalina.

Nu se efectuează aerosoli cu Dexametazonă, dar se poate administra la indicația medicului Dexame... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine