Național 29.05.2020 ⋅ 0 comentarii
Sper că ați avut o săptămână frumoasă cu Praznicul Înălțării Domnului în inimi.
Dacă pe perioada stării de urgență am observat reducerea neglijențelor domestice, printr-o supraveghere activă, în primele 7 zile de relaxare, am fost provocață de internarea a 2 cazuri de intoxicații accidentale la copii de 4, respectiv 5 ani, cu substanțe periculoase- haloperidol, respectiv antigel- etilenglicol, ambele cu potențial letal, dar, din fericire, cu evoluție favorabilă.
De aceea, m-am decis să discutăm azi despre profilaxia acestor ingestii accidentale, dar și despre măsurile de prim ajutor pe care un părinte, sub imperiul presiunii, trebuie să le ia în condiții de urgență, pentru o abordare corectă.
Intoxicațiile acute de tip accidental, din domeniul casnic, sunt determinate de pătrunderea în organism pe cale respiratorie, digestivă, cutanată sau injectabilă a unor substanțe biologice, chimice sau farmacologice, care vor declanșa stări patologice, cu impact major asupra unor organe și sisteme.
De ce apar aceste intoxicații?
Copiii între 1-6 ani sunt fascinați de lumea înconjurătoare, pe care încep să o exploreze, mai ales după ce devin performanți în mers și se bucură de independență în mișcare. Ei constituie categoria de risc pentru aceste accidente, datorită curiozității și dorinței de cunoaștere. Orice obiect sau substanță plină de culoare, cu gust sau miros special, ținute la îndemână vor atrage copilul. Cum industria farmaceutică și-a dezvoltat foarte mult paleta de medicamente sub formă de prafuri, siropuri cu mirosuri plăcute, gusturi agreabile, copilul poate fi tentat sa înghită aceste substanțe expuse neglijent în fața lor. Să nu uităm de un potential dușman din apartamente- plantele și florile ornamentale care ne înfrumusețează ambientul, neștiind că multe sunt toxicE, iar aici este o carență primejdioasă de informare a celor care le comercializează.
Nu este nimeni scutit de aceste incidente și cunosc vina și remușcările părinților care trec prin aceste drame. În urmă cu 4 ani și eu alergam disperată cu Maria, mezina mea, după ce băuse jumătate din flaconul de fier dulce și gusto și calculam în gând doza pe kilogram corp care era aproape de cea îngrijorătoare…
90% dintre intoxicațiile la domiciliu pot fi prevenite, asta înseamnă că o educație sanitară optimă și informarea corectă a părinților ar reduce semnificativ riscurile.
Cauzele cele mai frecvente:
-Medicamentele- antiinflamatoriile nesteroidiene, antipireticele, analgezicele (aspirina, paracetamolul, algocalminul), antihipertensive, betablocante, carbamazepina, barbiturice, tranchilizante, vitamine si formule cu fier.
Atenție la paracetamolul atât de comun și utilizat. Doza toxică este destul de apropiată de cea curativă.
- Substanțele chimice- produsele de curățat si de albit rufele, substantele corozive alcaline (soda caustică sau leșia), vopselele, diluanții, produsele petroliere, insecticidele si pesticidele, produsele cosmetice
- Antigelul…
- Alcoolul
- Etnobotanicele
- Uleiurile esențiale
- Lichidele cu nicotină din țigările electronice
- Unele plante, ca de exemplu: leandru, filodendron, azaleea, lăcrimioarele, zorelele, crinii, hortensia, crăciunița, yucca, dieffenbachia...
- Monoxidul de carbon (CO), gazul metan.
Calea de pătrundere a toxicului in organism este foarte importantă pentru absorbție și atitudine curativă:
- respiratorie (toxicul pătrunde cel mai rapid); gazele și substanțele volatile
- digestivă- prin înghițire
- cutanată (absorbția este favorizată de leziuni și de vârsta mică)- solvenți, pesticide, unguente, droguri
- rectală (supozitoare);
- injectabilă- subcutanată, intravenoasă sau intramusculară.
Pot fi ingerate, dar nu sunt toxice (deci nu vă alarmați), următoarele substanțe:
Manifestările clinice sunt foarte variate, în funcție de toxic.
Rețineți că semnele apar de obicei brusc , la un copil anterior perfect sănătos și se pot exprima prin simptome:
Măsuri de prim ajutor
Cele 2 legi ale intoxicațiilor accidentale la copil sunt:
Legea1 Orice suspiciune este considerată reală și se va trata ca atare, neașteptându-se temporizarea atitudinii….pentru că..
Legea 2 Orice clipă contează – cu cât se intervine mai repede, cu atât cantitatea de toxic absorbită este mai mica.
Cuvintele cheie în intoxicație sunt: CALEA de pătrundere, DOZA, TIMPUL- perioada scursă de la eveniment… și GREUTATEA.
Sursa: Glasul Cetății