Școala pentru părinți. Minifarmacia de acasă din perioada pandemiei

Național 08.05.2020 0 comentarii

Hristos A Înviat! Sper că ați avut o săptămână calmă, fără accidente sau incidente care să accentueze nefirescul acestei perioade…și că păstrați Bucuria Învierii și speranța că ne vom reîntâlni  sporiți în Lumină… în normalitate.

Astăzi  vom lua o mică pauză de la prelegerile despre bolile pediatrice și vom aborda o temă atipică, dar, cred, de actualitate- întocmirea  listei de medicamente pe care să le avem în casă în aceste zile de izolare. 

Am abordat această temă, gândindu-mă la neliniștea voastră, sporită de distanțare socială și știri contradictorii. În acest context, declanșarea unor  simptome banale ale copilăriei- febră, vărsături, erupții, tuse, diaree, constipație… vor dezlănțui angoase parentale puternice și o cascadă de întrebări: Oare are Coronavirus? Are o boală severă? Cui să mă adresez? Unde găsesc un specialist pediatru? Dacă îl internează? Pot să stau cu copilul? Dacă ia copilul Coronavirus din UPU sau spital?... 

Deoarece am primit multe telefoane referitoare la acest aspect, de acces la serviciile medicale, voi începe prin clarificarea lor.

Variantele de acces la serviciile medicale pediatrice sunt:

•Abordare telefonică a medicului de familie sau a medicului specialist pediatru

•Programare medic de familie sau medic specialist pentru consult

•Telemedicină centre private și programare consultație

•Adresare  Serviciul de Urgențe Copii SCJU Arad

•Internarea cazurilor care se impun în secții, COVID- 19-free -secția Pediatrie I Arad, copiii sub 1 an, și Pediatrie II, copiii peste 1 an. Reiterez faptul că secțiile de Pediatrie, deși s-au restructurat ca patologie, nu sunt amenințătoare pentru contractarea infecției  cu COVID-19,  toți pacienții și personalul medical  fiind testați. 

 

Așa că,  să purcedem spre subiectul de azi…

Deși nu sunt adepta rezervelor de medicamente la domiciliu, în această perioadă anumite comportamente, pe care nu le-aș fi acceptat, trebuie revizuite și ajustate  pentru binele comun.

Există o frenezie a consumului de medicamente în sistemul românesc, părinții neavând suficientă răbdare în supravegherea unui copil bolnav și dorind rezultate immediate, accentul punându-se greșit mai mult pe administrarea de medicamente și foarte puțin pe cele de microclimat și  dietă. Dovadă sunt cantitățile uriașe de medicamente achiziționate de conaționali, fără prescripție medicală și situarea noastră pe locuri fruntașe în U.E la consumul de medicamente. Adăugați faptul că 60% dintre părinți administrează copiilor medicație fără recomandare medical, informație pe care nu o voi comenta, deocamdată.

Medicamentele pe care le utilizăm cu generozitate copiilor au efecte secundare. Care vor determina, în avalanșă, alte simptome, pe care le vom trata, din ignoranță cu.. alte medicamente. Din păcate,  de multe ori tratăm efectele secundare ale unui medicament și mai puțin boala inițială.

Ce trebuie să respectăm la domiciliu? -condițiile de microclimat

•Temperatura de 18-22⁰ C

•Umiditatea de 40-70%.

•Aerisirea camerelor

•Dezinfecția periodică a aerului

Ce aparatură medicală este utilă la domiciliu?

•Termometru 

•Umidificator/ dezumidificator

•Nebulizator

•Lampă bactericidă pentru dezinfecția aerului

•Pulsoximetru- pentru măsurarea saturației în oxigen- prin care se depistează  primele semne ale insuficienței respiratorii

 

Pentru conturarea unei posibile liste de medicamente, în primul rând va trebui să cunoaștem cele mai frecvente semne  care apar la copii și posibilele remedii. 

Nas înfundat - Apă de mare sau ser fiziologic.

Febră - Antitemicele clasice- preparate de paracetamol și ibuprofen…care acționează țintit pe scăderea temperaturii la copiii febrili. Evitați metamizolul conform ultimelor ghiduri. Aspirina este proscrisă la copiii sub 14 ani, fiind implicată în apariția Sindromului Reye la copil. Nu uitați de manevrele hipotermizante…vă mai aduceți aminte de Febra la copil? 

Despre febra la copil puteți citi AICI

Dureri de gât -  spray-uri sau tablete de supt sau acadele. Aici oferta este largă- de la spray-uri cu analgezice, la cele naturiste pe bază de salvie sau argint coloidal, propolis etc.

Vărsături - debridat sirop sau tablete,  metoclopramid picături sau sirop.  Nu administrați de la prima vărsătură, observați copilul. Administrarea pe gură a medicației poate accentua senzația de greață și amplifică vărsăturile. 

Afte bucale - gel, spray, apă de gură, de exemplu-gama Anaftin.   

Scaune apoase - acționați de la al treilea scaun diareic- săruri de reechilibrare, hidrasec plicuri în caz de diaree apoasă, probiotic și zinkit. Vă mai amintiți sfaturi pentru părinți - copilul meu are diareee?.

Despre diareea acută la copil puteți citi AICI

Tuse - siropuri pe bază de plante, cu excepția copiilor alergici sau astmatici care primesc terapie specifică- de obicei un bronhodilatator si corticoterapie inhalatorie. Preferabil să aveți siropuri naturiste sau homeopate acceptate, cu evitarea mucoliticelor puternice de tip acetilcisteină. Se pot folosi Aerosoli cu  soluție salină hipertonică 3% pentru inhalare.

Despre laringită puteți citi AICI

Urticarie acută - antihistaminice H1 de generația a II-a, nesedative- Claritine, Zyrtec, Aerius etc..local Fenistil

Despre urticarie puteți citi AICI

Dureri de burtă - debridat, probiotic. Nu administrați algocalmin sau piafen pentru că pot masca un abdomen acut.

Dureri dentare - Nurofen

Eritem fesier - unguente pe bază de zinc- Sudocrem, Pastă Petrini etc..

Convulsii - diazepam desitin de 5 și 10 mg soluție rectală

Constipație - microclismă, supozitor cu glicerină, macrogoli

Despre constipație puteți citi AICI

Urticarii severe, angioedem, șoc anafilactic- adrenalină sau Epipen, prednison sau medrol și antihistaminic

Despre urticarie puteți citi AICI

Voi depăși nivelul meu de competență, trecând în domeniul colegilor mei chirurgi pediatri- fiind o perioadă de izolare, în care copiii debordează de energie în spații închise- aleargă, sar, cad, se lovesc,  este utilă completarea necesarului….

Accidentele domestice, cu leziuni minore precum  tăieturi - feșe si pansamente sterile, garou, vată, substanțe dezinfectante-alcoolul sanitar (spirtul), Rivanolul, Betadina, apa oxigenată

Arsuri - Dermazin, Oximed spray

Contuzii - Gel cu Arnică, Hepatrombin

ATENȚIE! - Aceste medicamente sunt utile, dar nu obligatorii… ele acoperă o mare parte a simptomelor inițiale pediatrice, iar folosirea lor se va face doar prin consult telefonic sau telemedicine sau se vor administra în  primele faze ale bolii, până este permis accesul la medicul currant.

Prezența lor în casă, nu substituie specialistul, ci creează o rezervă liniștitoare, din care putem folosi unele medicamente în primele etape ale unei boli, sau la primele simptome care nu sunt îngrijorătoare.

În rezumat, lista de medicamente utile... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine