Local 12.11.2019 ⋅ 0 comentarii
Are printre cele mai scumpe bănci (pentru șezut) din țară, și nu numai; dispozitive metalice pentru protecţia pomilor – în cale afară de scumpe; coșuri de gunoi în valoare de aproape o mie de euro (bucata); rasteluri pentru biciclete „exclusiviste“, marmură și granit pe jos și multe altele, dar… începe să se scufunde. Renumita stradă Mețianu, căci despre ea este vorba, modernizată în urmă cu vreo opt ani, din fonduri europene și cu foarte mulți bani, începe să cedeze. Pe lângă faptul că strada nu este întreținută aproape deloc, peste tot sunt gunoaie, iar băncile de aproape 10.000 de euro bucata, sunt folosite mai mult de bețivi pentru a-și sprijini coatele și sticlele, fierul folosit pentru acoperirea șanțului de scurgere este tot mai… rar, acum au început și dalele să se surpe. O groapă de toată frumusețea s-a instalat pe la mijlocul străzii Mețianu, iar cum la noi nimic nu este pentru cetățean și groapa bineînțeles că nu este marcată, punând în pericol siguranța cetățenilor.
În anul 2011, se anunța cu surle şi trâmbiţe că strada Meţianu, o alee pietonală din centrul oraşului, va fi transformată radical şi va fi frumoasă precum cele din Viena. Conceptul amenajării străzii a fost parte din programul „VITO-Dezvoltarea oraşelor vitale istorice din Europa Centrală şi de Est”, prin care municipiul Arad a beneficiat de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Astfel, pe data de 25 august 2011, a fost contractat de către Primăria Arad proiectul „Amenajare zonă pietonală strada Meţianu, inclusiv reabilitarea reţelelor de utilităţi”, compus din 2 loturi, cu o valoare de 3.124.771,95 lei, fără TVA. Pentru lucrările „de procurare şi montare mobilier urban, conform proiectului tehnic de Amenajare zonă pietonală strada Meţianu (LOT II)“, câştigătoare a fost desemnată societatea BERRA EDILSISTEM S.R.L. Oficialii respectivei firme au găsit de cuviinţă să factureze Primăriei Arad mobilier urban la preţuri de infarct. De exemplu, fiecare bancă dintre cele 12 montate pe aleea pietonală, pe care acum dorm cu predilecţie oamenii străzii, a costat 8.250 de euro. Cele 14 coşuri de gunoi au costat fiecare câte 850 de euro, iar cele două rasteluri pentru biciclete au fost facurate cu 2.000 de euro. Un alt „scor“ exclusivist a fost înregistrat şi în dreptul celor 22 de dispozitive metalice pentru protecţia pomilor – 1.500 de euro/bucata. Au mai apărut în peisaj două cişmele, doi stâlpi retractabili şi trei panouri de afişaj stradal. S-au mai montat pavaje din granit şi piatră cubică din marmură, arbuşti ornamentali, statuete şi au fost amenajate câteva terase.
Ca un fel de concluzie, sigur că strada arată infinit mai bine decât înainte, însă dacă tot s-au cheltuit, cum s-au cheltuit, atâția bani atunci măcar să arate și să fie întreținută ca pe… hârtie.
Sursa: Glasul Aradului