Stire 18.03.2020 ⋅ 0 comentarii
Farmaciștii trag un semnal de alarmă. Prețurile umflate de 3 sau chiar 4 ori fac imposibilă achiziționarea de măști, mănuși sau produse sanitare de bază. Și, deși exportul paralel a fost interzis, unele medicamente pleacă peste hotare, iar diabeticii sau cardiacii rămân fără tratament. "Este imoral să le vinzi în străinătate, pentru că în România prețul este foarte mic", spune reprezentantul unei farmacii. Situația stocurilor de materiale sanitare de protecție este și în spitale nesatisfăcătoare.
Atât farmacisții, cât și clienții se confruntă cu lipsa materialelor de protecție.
"Am văzut multă lume că dă vina pe farmacii. Că le-au scumpit farmaciile. Nu este adevărat! Adaosurile farmaciilor sunt aceleași. Problema este efectiv la distribuitor, la importator și la producător care fac din această criză profit", spune Bogdan Cristian Dicu, administratorul unui lanț de farmacii.
Și unele medicamente pentru diabetici sau cardiaci se găsesc greu.
"Medicamentele nu se mai găsesc pentru că noi, moral, exportăm, da, imoral, aceste medicamente în loc să le lăsăm pentru pacienții români", mai spune acesta.
Cât despre dezinfectanții de bază nici nu mai poate fi vorba.
"Ni s-a spus că acești excipienți din care se fac acești dezinfectanți s-au scumpit și că ei vor veni mai scumpi. Însă au ajuns să fie de de 3 ori, de 4 ori mai scumpi decât erau înainte", mai spune Dicu.
În spitale, situația stocurilor e aproape dramatică.
"Avem, dar nu pentru foarte mult timp, 2-3 saptamani. Stiti foarte bine ca ele lipsesc de pe piata, chiar daca preturile au crescut foarte mult. Avem comenzi date, avem promisiuni de la furnizorii nostri ca li le vor livra, incercam sa tinem stocurile din scurt", spune Mihaela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie Iasi.
Toate spitalele din țară au făcut solicitare la Ministerul Sănătății, pentru ca stocurile de măști, mănuși și costume de protecție să fie refăcute.
Sursa: realitatea.net
Sursa: ARQ