Stire 15.04.2022 ⋅ 0 comentarii
INFORMARE DE PRESĂ
Apele României, sufocate de gunoaie
Mii de angajaţi de la Apele Române, din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă, ai Sistemelor de Gospodărire a Apelor şi ai Sistemelor Hidrotehnice, sunt implicaţi, în această perioadă, într-o acţiune de amploare, ce va continua până la începutul lunii mai și care vizează strângerea gunoaielor lăsate pe malurile apelor de românii certaţi cu legea şi bunul simţ. Astfel, după prima săptămână de acţiuni derulate în toată ţara, au fost colectate zeci de tone de deşeuri, în special plastic.
„Monştrii” din gunoaie nu sunt ai apelor şi ai malurilor, sunt rezultatul unor obiceiuri proaste la care unii dintre noi ne încăpăţânăm să nu renunţăm. Curăţăm România este mai mult decât o campanie de curăţenie. Acţiunile derulate de echipele noastre din teren implică solidaritate umană împotriva încărcării şi poluării apelor cu aceste creaturi hidoase şi urât mirositoare. Nu uitaţi! Orice gunoi pe care îl aruncaţi în natură va ajunge să vă afecteze sănătatea şi viaţa. Responsabilitatea de mediu se învaţă în fiecare zi, indiferent de vârstă!
Din nefericire, acţiunea de ecologizare desfăşurată în aceste zile scoate la iveală o problemă extrem de gravă cu care se confruntă ţara noastră. Lipsa educaţiei în ceea ce priveşte protejarea mediului, alături de o legislaţie precară care să-i pedepsească pe cei care depozitează deşeuri la marginea drumului ori în albia râurilor au transformat România într-o uriaşă groapă de gunoi. Este aproape imposibil ca acum, indiferent de zona în care te afli, fie ea munte, câmpie ori litoral, să nu găseşti gropi ilegale de gunoi. Acţiunile de ecologizare sunt foarte importante ele transmit semnale pozitive în societate dându-ne speranța că vom ajunge să avem o ţară curată, cu râuri pline de peşti, nu de pet-uri.
Campania naţională de ecologizare „Curăţăm România” se desfăşoară sub deviza „O ţară fără deşeuri abandonate”.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad le mulțumește tuturor celor ce s-au implicat, până în prezent, în această campanie: angajați ai Sistemelor Hidrotehnice Arad, Lipova, Săvârșin, Pecica, elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” din Săvârșin și Liceul „Atanasie Marienescu” din Lipova, precum și UAT-urilor ce sprijină desfășurarea acestor acțiuni. Împreună am reușit, în câteva zile, să eliberăm natura de aproximativ 500 saci (1 sac/120l) diverse deșeuri!
Suntem încrezători!
Vom reuși!
Alăturați-vă și voi acestor acțiuni ce au un singur scop: un drum sigur spre o Românie mai curată!!!
Director SGA Arad,
Ing. Caius-Mihai Parpală
Coordonator acțiune,
Ana-Maria Văceanu