Siropul de agave – o alternativă sănătoasă sau periculoasă?

Sănătate 11.05.2023 0 comentarii

Siropul de agave sau nectarul de agave este un îndulcitor cunoscut, obținut din planta de agavă. Agavele sunt plante suculente exotice, originare din țări cu un climat cald, în special din Mexic și sud-vestul Statelor Unite ale Americii.

Originea siropului de agave

Planta de agavă era cultivată în trecut în orașul Tequila din Mexic pentru producerea băuturii tradiționale cu același nume - Tequila. Istoria acestei băuturi este puțin incertă, dar se știe că era produsă încă dinaintea anilor 1500.

Ulterior, în anii '90, siropul de agave a început să fie promovat ca un îndulcitor natural, înlocuitor al zahărului sau mierii de albine. Acesta este în continuare prezentat ca un produs natural, cu un indice glicemic scăzut și cu putere de îndulcire 100% naturală.

Utilizarea în alimentație

În ultimii ani, siropul de agave a devenit din ce în ce mai popular în alimentație. Dacă la început era preferat doar de persoanele cu stil de viață raw-vegan sau de cei care suferă de diabet, acum este folosit și datorită proprietăților sale naturale.

Cu un indice glicemic scăzut de doar 27, siropul de agave este foarte dulce. Cu un gust asemănător mierii de albine, siropul de agave este de aproximativ 1,4 ori mai dulce decât zahărul. Din acest motiv, trebuie folosit cu moderație.

Datorită gustului său neutru, siropul de agave poate fi utilizat cu succes ca înlocuitor al îndulcitorilor tradiționali. În rețetele în care se dorește înlocuirea zahărului cu sirop de agave, este necesar să se ajusteze cantitatea. De exemplu, dacă o rețetă necesită o ceașcă de zahăr, se va folosi sirop de agave într-o proporție de 2/3. Siropul de agave este utilizat cel mai des în prepararea prăjiturilor și băuturilor.

Beneficiile consumului

Consumul de sirop de agave aduce o serie de beneficii sănătății, dacă este consumat moderat. Iată câteva dintre acestea:

  • Datorită indiceului glicemic scăzut, siropul de agave prezintă un risc redus de creștere a nivelului de glucoză din sânge.
  • Este o sursă bogată de calciu și asigură o bună asimilare a acestuia, precum și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.
    • Normalizează nivelul de insulină în organism.
    • Ajută la prevenirea unor tipuri de cancer.
    • În comparație cu zahărul, siropul de agave nu favorizează apariția cariilor dentare.


Pentru a beneficia de efectele pozitive ale siropului de agave, este important să acordăm atenție calității produsului atunci când îl achiziționăm. Pentru a evita produsele contrafăcute sau cele care conțin conservanți, coloranți artificiali sau aditivi, se recomandă achiziționarea siropului organic sau bio. Astfel, putem avea certitudinea că produsul este într-adevăr un îndulcitor natural și nu conține substanțe chimice dăunătoare.


Contraindicații pentru consumul de sirop de agave

Depinde de procesul de fabricație, siropul de agave poate conține o cantitate mai mare de fructoză decât zahărul. De aceea, este recomandat să-l consumăm în mod moderat.

Consumul excesiv de fructoză nu este recomandat, indiferent dacă suntem sau nu diabetici. Chiar dacă nu afectează nivelul de glucoză din sânge, consumul excesiv de fructoză poate dăuna ficatului, arterelor și poate contribui la apariția unor afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.


Concluzii

În ceea ce privește consumul siropului de agave, acesta poate fi considerat o alternativă bună la zahăr, datorită indiceului glicemic scăzut și beneficiilor pe care le oferă. Pentru a beneficia de toate proprietățile sale, este important ca siropul de agave să fie într-o formă cât mai naturală și neprocesată chimic.

De asemenea, este esențial să-l consumăm în mod moderat și să evităm excesele. 

Alegând să îndulcim deserturile cu sirop de agave, putem bucura întreaga familie de gustul dulce, indiferent de afecțiunile cu care se confruntă sau de stilul de viață adoptat.

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine