Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului

Național 07.01.2020 0 comentarii

În ziua care urmează Botezului Domnului, Epifaniei sau Teofaniei, este anume rânduit spre prăznuire Soborul Sfântului Proroc Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. 

După cum bine știm Biserica a închinat Sfântului Proroc Ioan mai multe sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie), a treia aflare a capului său (25 mai), iar astăzi, 7 ianuarie, la o zi după Botezul Domnului, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. 

Însă pentru a înțelege sensul acestei sărbători, care nevăzut le cuprinde și pe toate celelalte închinate Înaintemergătorului Domnului, trebuie a căuta în taina cuvântului ”sobor”. Deloc străin nouă cuvântul, pentru că nu mai departe de a doua zi după Nașterea Domnului am prăznuit Soborul Maicii Domnului, acesta înseamnă ”adunare”. Adică, adunarea noastră, a tuturor, în Sfânta Biserică, în jurul Botezătorului Domnului, pentru a-i aduce cuvenita cinstire şi pentru a-L ruga să mijlocească la Cel pe Care L-a botezat în Iordan, pentru mântuirea sufletelor noastre.

Într-o lume care se vrea mai mult risipită decât ”adunată”, Biserica ne face astăzi o invitație de nerefuzat: aceea de a face parte din soborul/adunarea celor care aduc cinstirea cuvenită celui căruia Însuși Mântuitorul îi face o caracterizare unică în paginile Sfintei Scripturi atunci când îi mustră pe cei care au răstălmăcit misiunea Sfântului Ioan: „Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie? Au trestie clătinată de vânt? Dar de ce aţi ieşit? Să vedeţi un om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine moi sunt în casele regilor. Atunci ce-aţi ieşit? Să vedeţi un prooroc? Da, zic vouă, şi mai mult decât un proroc. Că el este acela despre care s-a scris: „Iată Eu trimit, înaintea feţei Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta". Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul…” (Matei 11, 8-11). Același Mântuitor care aflând de la ucenicii lui despre tăierea capului Sfântului Ioan „S-a dus de acolo singur în loc... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine