Sănătate 05.05.2023 ⋅ 0 comentarii
Socul este o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare, cunoscută pentru proprietățile sale laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante.
De la soc, florile, fructele, frunzele, scoarța și rădăcina prezintă toate efecte terapeutice și pot fi folosite în prevenirea și tratarea unui larg număr de afecțiuni. Florile proaspete sunt folosite pentru socată sau sirop de soc, iar cele uscate pentru ceai și cataplasme. Florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen dar și antiinflamator și antiviral. Conține uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici, substanțe glucidice, iar fructele sunt bogate în vitamina A și C.
Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni. Florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative și sunt eficiente în activarea sistemului imunitar. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei și protejează împotriva virușilor gripali.
Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal și eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge. Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență.
Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și în tratarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific, contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi și previne apariția varicelor.
Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru sau tincturi.
Pentru a prepara suc de soc aveți nevoie de:
Mod de preparare:
Sucul de soc, se poate servi rece, cu gheață sau diluat cu apă minerală. Poate fi păstrat timp de câteva luni într-un loc răcoros și întunecat.