Stire 11.01.2021 ⋅ 0 comentarii
Orchestra Filarmonicii Arad, sub bagheta dirijorului Dorin Frandeș, va susține joi, 14 ianuarie, de la ora 19.00, un concert simfonic cu o selecție de suite din muzicile de balet compuse de Piotr Ilici Ceaikovski.
PROGRAM
Suita op. 20 din Lacul lebedelor
Suita op. 66 din Frumoasa din Pădurea Adormită
Suita op. 71 a din Spărgătorul de nuci
Compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski a compus simfonii, concerte, opere, balete şi muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte şi teatre muzicale. Baletul “Lacul Lebedelor” este primul balet compus de Ceaikovski şi chiar dacă iniţial nu a avut mare succes din cauza unei puneri în scenă necorespunzătoare, până la urmă a devenit unul din cele mai iubite spectacole de balet din întreaga lume.
Primul spectacol a avut loc la Teatrul Bolşoi din Moscova la 20 februarie 1877, în coregrafia lui Julius Wenzel Reisinger, dar după moartea compozitorului în 1895, cu noul scenariu al lui Marius Petipa şi Lev Ivanov, baletul “Lacul lebedelor” a devenit unul dintre cele mai populare din lume, alături de Frumoasa din Pădurea Adormită şi Spărgătorul de nuci.
Baletul „Frumoasa din pădurea adormită” a fost compus de Piotr Ilici Ceaikovski între 1888-1889, imediat după Simfonia a V-a şi înainte de opera „Dama de pică” (1890). Este cel de-al doilea balet al lui Ceaikovski, precedat de „Lacul lebedelor” (1875-1876) şi urmat de „Spărgătorul de nuci” (1892). Ideea i-a fost sugerată compozitorului rus de către directorul Teatrelor Imperiale, I. A. Vsevolojski, care aprecia în mod deosebit simţul său scenic. Ceaikovski a primit cu entuziasm propunerea de a prelucra basmul lui Charles Perrault şi a început deîndată lucrul.
Celebrul balet “Spărgătorul de nuci” a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondială de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Ceaikovski a început lucrul asupra creației sale “Spărgătorul de nuci” în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății