Suplimente Alimentare: Ce sunt, când sunt recomandate și ce trebuie să știi despre ele

Sănătate 03.05.2023 0 comentarii


Suplimentele alimentare sunt tot mai populare, iar multe persoane apelează la acestea pentru a-și asigura o cantitate suficientă de nutrienți și pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Cu toate acestea, există multe mituri și confuzii legate de utilizarea acestor produse. În acest articol, vom explora ce sunt suplimentele alimentare, când sunt recomandate și ce trebuie să știi despre ele.


Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt produse care conțîn vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, cum ar fi fibrele, aminoacizii sau extractele vegetale sau animale. Acestea sunt utilizate pentru a completă dietă zilnică, atunci când nu există suficienți nutrienți în alimentație sau când sunt necesare cantități suplimentare de anumite substanțe nutritive pentru a ajută la menținerea stării de sănătate și a performanțelor optime ale organismului.


Tipuri de suplimente alimentare

În funcție de conținutul lor, suplimentele alimentare pot fi încadrate în două categorii: cele care conțîn vitamine și minerale și cele care conțîn plante și extracte din plante.


Suplimente alimentare notificate

În România, suplimentele alimentare pot fi notificate la Ministerul Sănătății sau la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA). Cele notificate la Ministerul Sănătății conțîn vitamine și minerale, în timp ce cele notificate la IBA conțîn plante și extracte din plante.


Rolul suplimentelor alimentare

Suplimentele alimentare pot ajută la asigurarea cantităților adecvate de substanțe nutritive esențiale în organism sau la menținerea stării de sănătate și a unui nivel optim de performanță, în situația în care necesarul de substanțe nutritive nu este obținut doar din alimentație.


Când alegem un supliment alimentar

Suplimentele alimentare pot fi folosite pentru a menține vitalitatea organismului sau pentru a-l proteja de acțiunea factorilor externi, atunci când necesarul de substanțe nutritive asimilat din alimentație nu este suficient pentru a oferi acest sprijin organismului. Este foarte important de știut însă că suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, atenuării, prevenirii sau vindecării bolilor.



Întrebări frecvente despre suplimentele alimentare

În continuare, vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de utilizarea suplimentelor alimentare:


Care este diferența între medicamentele fără rețeta și suplimentele alimentare?

Medicamentele fără rețeta sunt produse medicamentoase care au rolul de a preveni sau trata boli, în timp ce suplimentele alimentare sunt produse ce conțîn substanțe nutritive, menite să completeze alimentația normală a unei persoane.


Trebuie să consultmedicul înainte de a consumă un supliment alimentar?

Este întotdeauna recomandat să consultați medicul înainte de a lua orice supliment alimentar, mai ales dacă aveți o afecțiune de sănătate sau urmați un tratament medicamentos. Medicul va poate ajută să stabiliți dacă un supliment alimentar este potrivit pentru dumneavoastră și vă poate oferi sfaturi cu privire la doză și durata de administrare.


Dacă iau suplimente alimentare, asta înseamnă că nu trebuie neapărat să am o alimentație echilibrată?

Nu, consumul de suplimente alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată și sănătoasă. Acestea pot fi folosite doar că o completare a unui stil de viață sănătos, în situațiile în care nu puteți obține suficiente substanțe nutritive din alimentație.


Cât de sigure sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare pot fi sigure dacă sunt utilizate corespunzător și sunt achiziționate de la producători de încredere. Este important să citiți cu atenție eticheta produsului și să urmați instrucțiunile de administrare. În  plus, este recomandat să nu depășiți doză recomandată și să nu combinați mai multe suplimente alimentare fără a discuta cu medicul.


Ar trebui să-i dau copilului suplimente alimentare?

Este important să discutați cu medicul pediatru înainte de a oferi copilului dumneavoastră suplimente alimentare. Copiii pot obține majoritatea substanțelor nutritive din alimentație și, în general, nu este necesar să ia suplimente alimentare. Cu toate acestea, există situații în care medicul poate recomandă un anumit supliment alimentar pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.


Pot să iau suplimente alimentare fără să consult medicul?

În general, este recomandat să discutați cu medicul înainte de a lua orice supliment alimentar, mai ales dacă aveți o afecțiune de sănătate sau urmați un tratament medicamentos. Este important să va asigurați că suplimentul alimentar nu va interacționa cu alte medicamente și că este sigur pentru dumneavoastră.


Cum pot să îmi dau seama dacă un supliment alimentar este de calitate?

Pentru a va asigura că un supliment alimentar este de calitate, trebuie să alegeți produse de la producători de încredere și să citiți cu atenție eticheta produsului. Eticheta trebuie să conțină informații clare și complete cu privire la conținutul și doză de substanțe nutritive. De asemenea, este recomandat să căutați produse care sunt notificate la Ministerul Sănătății, deoarece acestea respectă anumite standarde de calitate și siguranță.




fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine