Țara Morilor de Apă continuă! Asociația Acasă în Banat își propune să renoveze în cursul acestui an 5 mori de apă din județul Caraș Severin

05.03.2020 0 comentarii

Proiectul Țara Morilor de Apă, demarat în cursul anului trecut de Asociația Acasă în Banat, va continua și în 2020. Dacă în 2019, voluntarii asociației au reușit să inventarieze 243 de mori de apă, să le fotografieze și să elaboreze un ghid al morilor de apă din Caraș Severin, în acest an vor continua cu punerea în valoare a acestor monumente de tehnică populară.

Prima intervenție a avut loc sâmbătă, în 29 februarie, când peste 40 de persoane, localnici din Sasca Montană și voluntari din Timiș, Caraș Severin, Olanda și Statele Unite au renovat împreună Moara din Lemn din localitate.

”Ne dorim să intervenim la 5 mori de apă în acest an și vom alege zone cu potențial turistic și localități unde vom găsi deschidere ca aceste mori să mai fie folosite după aceea de către comunitățile locale. Credem că morile de apă au un farmec aparte, dar ele nu sunt doar mostre ale tehnicii populare bănățene, ci ele pot deveni atracții turistice și chiar surse de venit pentru proprietari care ar putea vinde făina de grâu sau de mălai și diferite produse tradiționale.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În perioada 4-22 martie 2020, la Centrul Multifuncțional Bastion al Consiliului Județean Timiș va avea loc expoziția Țara Morilor de Apă, cu explicații pentru fiecare zonă etnografică din Caraș Severin, cu detalii legate de numărul de mori de apă descoperite de echipele Asociației Acasă în Banat, precum și cu starea de conservare și de funcționalitate a acestora.

Ghidul Morilor de apă este disponibil în cadrul expoziției dar și pe site-ul www.taramorilordeapa.ro. Fondurile strânse cu ajutorul acestui ghid vor fi direcționate către renovarea morilor de apă.

Asociația Acasă în Banat este membră în cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.

Dacă doriți să susțineți activitățile Asociației Acasă în Banat o puteți face prin donații în contul de LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801, EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801 (SWIFT/ BIC: BTRLRO22), PayPal: acasainbanat@gmail.com sau Patreon: acasainbanat


fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine