Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le știai despre Omega-3

Stire 03.10.2024 0 comentarii

Acizii grași Omega-3 sunt printre cele mai studiate și discutate suplimente nutritive, datorită numeroaselor lor beneficii pentru sănătate. Deși sunt frecvent menționați în legătură cu sănătatea inimii, creierului și pielii, există multe detalii mai puțin cunoscute despre acești acizi grași esențiali. Hai să explorăm cinci lucruri esențiale pe care, cel mai probabil, nu le știai despre Omega-3.


1. Nu toți acizii Omega-3 sunt la fel

Omega-3 nu este un singur compus, ci o familie de acizi grași. Cei mai cunoscuți sunt:

  • EPA (acid eicosapentaenoic)
  • DHA (acid docosahexaenoic)
  • ALA (acid alfa-linolenic)

EPA și DHA sunt cei mai benefici pentru sănătatea umană și se găsesc în principal în peștii grași și uleiurile de pește. În schimb, ALA provine din surse vegetale, cum ar fi semințele de in, nucile și uleiul de soia. Ce nu știe multă lume este că ALA trebuie convertit în EPA și DHA de către corp, însă această conversie este destul de ineficientă. Aproximativ doar 5% din ALA este transformat în EPA și chiar mai puțin în DHA. De aceea, suplimentele cu EPA și DHA sunt adesea considerate mai eficiente pentru sănătate decât sursele vegetale de ALA.


2. Omega-3 poate îmbunătăți sănătatea mintală

Dacă te simți stresat sau ai stări de depresie, Omega-3 poate avea un rol important în îmbunătățirea stării tale psihice. Mai multe studii au arătat că EPA, în special, are efecte pozitive asupra reducerii simptomelor de depresie și anxietate. Omega-3 joacă un rol crucial în funcționarea creierului, iar nivelurile scăzute de DHA au fost asociate cu un risc mai mare de tulburări mentale, inclusiv depresie și declin cognitiv.

Un studiu publicat în The American Journal of Psychiatry a relevat că suplimentarea cu Omega-3 poate reduce simptomele depresiei majore, în special în cazurile care nu răspund la tratamente convenționale.


3. Omega-3 poate reduce riscul bolilor autoimune

Un aspect puțin cunoscut despre Omega-3 este capacitatea sa de a reduce riscul de boli autoimune. Acizii grași Omega-3 contribuie la reglarea sistemului imunitar, reducând inflamația cronică care stă la baza multor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul și scleroza multiplă.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a constatat că persoanele care consumă cantități mari de Omega-3 au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli autoimune. De asemenea, cei care deja suferă de boli autoimune pot experimenta o reducere a severității simptomelor prin consumul regulat de Omega-3.


4. Sunt esențiali pentru dezvoltarea fetală și sănătatea copiilor

Acizii Omega-3, în special DHA, joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului și ochilor la fetuși și copii mici. De aceea, suplimentele sau consumul de pește bogat în Omega-3 sunt adesea recomandate femeilor însărcinate. Cercetările arată că bebelușii născuți din mame care au consumat cantități adecvate de Omega-3 în timpul sarcinii au avut o dezvoltare cognitivă și vizuală mai bună.

Mai mult, există dovezi care sugerează că aportul suficient de Omega-3 în copilărie poate contribui la prevenirea tulburărilor de dezvoltare precum ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție).


5. Surplusul de Omega-3 poate avea efecte adverse

Deși Omega-3 este esențial pentru sănătate, consumul excesiv poate duce la anumite efecte negative. Doze foarte mari de Omega-3 (mai mult de 3 grame pe zi) pot subția sângele și pot duce la un risc crescut de sângerare, mai ales dacă sunt combinate cu medicamente anticoagulante. De asemenea, există riscul ca suplimentele de calitate inferioară să conțină impurități precum mercurul sau alte toxine, mai ales dacă provin din surse marine contaminate.

Astfel, este important să consumi Omega-3 în mod moderat și să alegi surse de încredere, fie că este vorba despre alimente, fie despre suplimente.

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine