Stire 30.08.2022 ⋅ 0 comentarii
Frumusețea plaiurilor codrenești m-au fascinat întotdeauna, nu numai prin frumusețea lor naturală, dar mai ales datorită acestor oameni, mult mai calzi și mai prietenoși ca în alte părți, iar când vine vorba de tradițiile și obiceiurile acestor locuri se poate spune fără falsă modestie că acestea încă se păstrează la modul frumos vii și nealterate. Întotdeauna am spus că Hășmașul și Groșeniul sunt ca două surori, chiar dacă se simt mici diferențe și influențe, într-o parte influența Bihorului, iar peste deal se simt puțin deja influențele de pe Crișul Alb, însă ca frumusețe sunt la fel și din punctul meu de vedere cele mai frumoase locuri din județ.
Tradițiile comunei Hășmaș s-au păstrat pentru că oamenii aici sunt mai conservatori din acest punct de vedere, iar sărbătorile, fie ele de orice fel se păstrează la fel de bine ca și credința în Dumnezeu. Duminică 28 august la Hășmaș a avut loc Sărbătoarea „Tradiții și Obiceiuri Codrenești la poalele Munților Codru Moma”, o sărbătoare organizată de Primăria comunei Hășmaș în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Consiliul Județean Arad și cu sprijinul a numeroși sponsori, mulți dintre ei fii ai satului Hășmaș sau din comună.
Nu pot să nu amintesc faptul că primarul Comunei Cornel Popa, ca de fiecare dată, are o surpriză pentru noi toți prin faptul că știe să fie aproape de oameni, știe pătrunde la sufletele lor, iar acest lucru i-a atras respectul tuturor. După un scurt cuvânt de bun venit tuturor și deschiderea oficială a sărbătorii, primarul Cornel Popa a decernat diplome unor categorii de oameni din comună care și-au adus frumos aportul la propășirea comunei. Printre aceștia amintim pe prof. profesor Elena Maria Rada, dr. Otilia Țigănaș, conf. univ. dr. Florian Vârcuș, un om de o înaltă valoare profesională în medicină, un fiu al satului Urvisu de Beliu, colonel (r.) Sandu Crișan, cu rădăcini în comuna Hașmaș. De asemenea, s-au oferit diplome celor cinci noi născuți în comună, dar deopotrivă și celor aflați la vârsta senectuții, sau cuplurilor care au trecut de 50 de ani de căsnicie (19 cupluri), oameni care au știut să-și iubească jumătatea și să-și țină familia unită, de aceea acești oameni merită tot respectul comunității. Cel mai longeviv cuplu este familia Mihoc Ioan și Elena din Hășmaș, fiind căsătoriți de 64 de ani. Colonelul Sandu Crișan a oferit o plachetă cu MEDALIA DE MERIT primarului Cornel Popa din partea Filialei „Ziridava” Arad a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. Trebuie amintit faptul că la eveniment au luat parte și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, împreună cu directorul Gospodăriei Comunale Arad, Florin Mariș, un fiu al satului Agrișu Mic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Ionel Bulbuc, precum și senatorul Ioan Cristina. De asemenea, la eveniment a participat și primarul Nicolae Valea din comuna vecină Archiș, primarul comunei Beliu, Emanuel Horhat, primarii din Cărand și din Ignești. De asemenea la eveniment a fost și viceprimarul comunei Cărand, Emanuela Roșu.
Programul folcloric a fost deosebit de diversificat cu muzică de Bihor, Ardeal, din Ținutul Pădurenilor Hunedoara, Maramureș, Banat și muzică de petrecere. Ansamblul „Codrenii Hășmașului” și Ansamblul,, „Spicul Grâului” din Beliu a deschis programul folcloric, după care a urmat Ansamblul de dansuri „Codrenii” din Groșeni. Radu Moș, „președintele tuturor mincinoșilor” a fost prezent pe scenă sub numele de SULAMITA, o țigancă oacheșă, cu pantalonii suflecați sub rochia țigănească. Ansamblul „Codreni Bihorului” a evoluat pe scenă foarte frumos, alături de solistele Ema Pupe, împreună cu surorile Tomele, Mariana și Simona, care au venit tocmai din comuna Roșia de dincolo de „Binj”(Beiuș) din Bihor. Invitați speciali au fost Corina Szatmari cu formația „Zbiciul” din Bihor, Adi Balint, cu formația sa, Mariana Șușca, Ionela Balan, Adrian Petcu, Ioan Popa, Ileana Boroș, surorile Tomele așa cum am amintit și alții. Prezentatoare a fost Nicoleta Pavel, care este o prezență plăcută publicului întotdeauna. De asemenea au fost premiați și bucătarii, respectiv echipa pensionarilor, echipa pădurarilor, echipa vânătorilor și echipa fermierilor, pe care nu putem să nu-i amintim pentru că mâncarea a fost excelentă.
Din juriu au făcut parte Sorin Iercan de la DSV, în calitate de președinte de juriu, Paul Purice, în calitate de Master-Cheff și avocatul Florin Dascălu Florin.
Dincolo de faptul că a fost foarte cald evenimentul în sine a fost unul foarte reușit, cu muzică pe toate gusturile, cu voie bună și joc, aşa cum era odată la Hășmaș, pentru că Hășmașul a avut ansamblu de dansuri și în anii ́70 pe vremea comuniștilor, iar acest lucru îl confirmă și o înregistrare pe peliculă din acei ani. Cântecul, dansul și portul au făcut întotdeauna parte din viața oamenilor de sub poala Munților Codru Moma. „Iată că după o perioada grea am reușit din nou sa organizăm un astfel de eveniment cultural, frumos zic eu, care face parte din tradiția și obiceiurile noastre de aici de sub poala codrilor. Mă bucur că în ciuda temperaturilor ridicate, oamenii au venit în număr mare ca sa fie parte cu noi la acest eveniment. Am oferit diplome celor pe care îi stimăm, fiind oameni cu care întreaga noastră comună se mândreste, unii locuiesc aici iar pe alții destinul i-a purtat prin lume, însă sunt fii ai acestor plaiuri binecuvântate de Dumnezeu și nu putem să-i uităm, sunt frații noștrii, verișorii sau prietenii noștrii din copilărie și fac parte din această comunitate. Mă bucur că am avut și oficialități printre noi și vreau să amintesc prezența domnului președinte CJ Arad, a domnului vicepreședinte CJ, Ionel Bulbuc, a domnului Florin Mariș, directorul Gospodăriri Comunale Arad, fiu al comunei noastre a domnului senator Ioan Cristina, precum și colegi primari care au fost alături de noi și pe această cale vreau sa mulțumesc tuturor celor care într-un fel sau altul au făcut ca această sărbătoare să fie o reușită. Mulțumesc de asemenea și colegilor mei din Primărie pentru că au fost alături de mine la acest eveniment important pentru comunitatea noastră”, a încheiat primarul Cornel Popa.