Național 12.03.2021 ⋅ 0 comentarii
Românii și firmele care au credite și, din cauza situației economice dificile, nu au posibilitatea să achite ratele, mai pot depune până pe 15 martie cereri de amânare la plată. Amânarea nu poate depăși o perioadă de nouă luni, fie că este vorba de o solicitare nouă sau de reînnoirea uneia mai vechi, dar care nu s-a întins pe perioada maximă. Până acum, peste 550 de mii de persoane fizice și juridice au beneficiat de măsura introdusă de guvern.
Persoana sau firma care solicită o nouă amânare a plății ratelor mai poate beneficia de o perioadă de grație egală cu diferența între termenul maxim de 9 luni și perioada deja acordată. De exemplu, dacă o persoană a fost păsuită pe o perioada de 6 luni și își renoiește solicitarea, mai pote fi păsuită încă 3 luni.
Cei care au beneficiat deja de cele 9 luni de suspendare a ratelor NU vor mai putea obține o nouă suspendare.
Posibilitatea amânării este valabilă în cazul creditelor luate până pe 30 martie 2020. Beneficiarii trebuie să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul n-a cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, și să nu înregistreze restanţe la plata ratelor.
În plus, periodic, trebuie să declare, pe propria răspundere, scăderea cu minimum 25% a veniturilor sau a încasărilor medii lunare, în ultimele trei luni, comparându-le cu perioada similară din anii 2019 și 2020.
În cazul împrumuturile ipotecare pentru care s-a cerut deja o amânare și a cărei perioadă s-a încheiat la 3 ianuarie, o nouă supendare va fi acceptată doar în condițiile cumulării dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată.
Astfel, la suma nouă de rambursat, dobânda va fi de 0%, urmând ca plata creditului să se facă, eșalonat, în 60 de rate lunare egale, din luna imediat următoare exprirării celei de-a doua perioade de amânare.
Circa 550.000 de persoane fizice și juridice au aplicat pentru amânarea la plata ratelor pe care moratoriile guvernamentale și cele inițiate de bănci le-au aplicat, potrivit datelor BNR.
Suma totală amânată la plată a fost de 41 miliarde lei, adică 13,8% din valoarea totală a creditelor acordate de băncile comerciale.
Sursa: ARQ