Un deținut evadat din Penitenciarul Arad în topul celor mai periculoși prădători sexuali aflați în libertate

Stire 19.02.2024 0 comentarii


Un deținut evadat în 2003 din Penitenciarul Arad se află în topul celor mai periculoși prădători sexuali întocmit de jurnaliștii de la Libertatea. Este vorba despre Alin Pintea Rezmiveș, care a fost dat în urmărire generală în urmă cu 20 de ani, dar nu a fost încarcerat nici în ziua de astăzi.

Potrivit site-ului Poliției Române, Alin Pintea Rezmiveș este născut pe 10 februarie 1978, având ultimul domiciliu cunoscut în Cheud, județul Sălaj. Individul a fost condamnat la 10 ani și 8 luni închisoare, pentru savarsirea infractiunii de viol în formă agravantă și la încă 6 luni închisoare, pentru evadare. Potrivit site-ului Poliției, Rezmiveș are 1,72 m, ochii verzi, constituție atletică și ten masliniu.

Jurrnaliștii de la Libertatea scriu că individul a comis două violuri. Pentru primul, el a primit 7 ani de închisoare şi a fost închis în Penitenciarul Arad. În octombrie 2003, a reuşit însă să evadeze. A mers în oraş, a acostat o fată de 13 ani şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu el. Apoi, a dispărut de tot. În martie 2005, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru viol şi evadare. În acel an, Poliţia avea informaţii că bărbatul s-ar afla în Ungaria.  Şase ani mai târziu, în februarie 2011, Rezmiveş a fost arestat în Italia. Pentru a-l extrăda, Curtea de Apel din Bari a cerut autorităţilor române mandatul european de arestare și hotărârea de condamnare.  Dar, pentru că „nu au primit la timp documentația necesară extrădării”, în mai 2011 italienii l-au pus în libertate pe Rezmiveş, se arată într-o hotărâre a Tribunalului Arad. Autorităţile de la noi au trimis actele solicitate abia în iunie 2011. După ce le-a primit Curtea de Apel din Bari a fost de acord să-l predea pe Rezmiveş, dar, între timp, bărbatul dispăruse şi din Italia.

Atât în 2018, cât și în 2020, Tribunalul Arad a analizat, din oficiu, dacă nu cumva, s-a precris executarea pedepsei.  Judecătorii au constatat că cererea de extrădare şi începerea executării pedepsei întrerup prescripţia. Iar Rezmiveş, spun judecătorii, a început executarea pedepsei în cele trei luni din 2011, cât a fost încarcerat de italieni. Din acel moment, pentru el a început să curgă un nou termen de prescripţie, care se va împlini în februarie 2026. Până atunci este dat în urmărire de Poliția Română, dar deocamdată cel puțin este de negăsit.

Intrați AICI pentru detalii.

Fuga de lege atrage costuri suplimentare

Potrivit unei legi adoptate la sfârșitul anului trecut,  persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunțarea sentinței urmează să primească în plus între 6 luni și 3 ani de închisoare față de pedeapsa inițială. De asemenea, ar putea suporta costurile legate de aducere în țară, dacă un alt proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției va fi adoptat de Parlament. „Este un proiect important și ca mesaj public pentru descurajarea acestui fenomen dar și cu rol de economie. Anul trecut Statul Roman a plătit peste 10 milioane de lei pentru astfel de operațiuni, care în unele situații se ridică la zeci de mii de lei pentru un condamnat returnat”, declara luna trecută arădeanul Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției.

Sursa foto: politiaromana.ro


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine