Stire 17.06.2024 ⋅ 0 comentarii
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări cod galben de caniculă, valabile pentru mai multe județe din țară, scrie realitatea.net. Pe parcursul zilei de luni, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, iar maximele se vor situa în general între 33 și 35 de grade.
De asemenea, mâine, în Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Munteniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități.
Intrați AICI pentru detalii.
Deși deocamdată Aradul nu a fost vizat de nicio avertizare meteorologică, temperaturile sunt în continuă creștere, săptămâna aceasta urmând ca acestea să urce până la 37 grade Celsius.
Conform AccuWeather, maximele de astăzi vor fi de 31 de grade, iar mâine de 33 de grade. Miercuri însă vom avea la Arad 37 de grade în timpul zilei, și 19 în timpul nopții, joi vom avea 36 de grade ziua și 19 noptea, iar vineri 37 de grade pe timpul zilei și 21 de grade noaptea, pentru ca sâmbătă maxima zilei să coboare la 36 de grade, în timp ce noaptea vom avea 19 grade.
Ce spun medicii
Având în vedere avertizările meteorologice pentru temperaturi crescute peste 35 grade C, în perioada ce urmează, Directia de Sănătate Publică Arad dorește să transmită o serie de recomandări populației pentru prevenirea și combaterea efectelor caniculei asupra stării de sănătate.
„Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului. Astfel există riscul unei deshidratări severe, agravării unei boli cronice sau declanşării unui atac de căldură.
Atacul de căldură este caracterizat prin debutul brusc (15-20 minute) al următoarelor simptome: confuzie, dezorientare temporală şi spaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat, obnubilare, comă. În acest caz, temperatura corporală depăşeşte 40 de grade Celsius. Acesta poate să apară atât la tineri, în condiţii de activitate fizică intensă la temperaturi înalte cât şi la persoane vârstnice, chiar în condiţii de repaus sau odihnă.
Datorită temperaturilor înalte (peste 32 de grade Celsius) se produce o creştere a transpiraţiei, care are rol în reglarea termică şi care împiedică astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele hidrosolubile), antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice.
Insolaţia este de asemenea periculoasa. Aceasta este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare. Se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii.
Recomandări pentru populația generală
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice
Recomandări pentru angajatori:
-Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
-Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților
Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu:
Sursa: ARQ