Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi victime ale agresiunii, marcată în fiecare an la 4 iunie

Național 04.06.2021 0 comentarii

Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi victime ale agresiunii, marcată în fiecare an la 4 iunie, a fost decisă la 19 august 1982, în cadrul sesiunii speciale de urgenţă a Adunării Generale privind chestiunea Palestinei, când această instituţie s-a arătat "îngrozită de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi nevinovaţi, victime ale actelor de agresiune ale Israelului".

Scopul acestei zile este de a recunoaşte suferinţa copiilor din întreaga lume care sunt victime ale abuzurilor fizice, mentale şi emoţionale. Această zi afirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Activitatea sa este ghidată de Convenţia privind drepturile copilului, cel mai rapid ratificat tratat internaţional privind drepturile omului din istorie.

Este o realitate tristă faptul că, în situaţiile în care izbucneşte un conflict armat, cei mai vulnerabili membri ai societăţilor, copiii, sunt şi cei mai afectaţi de consecinţele războiului. Cele mai frecvente încălcări ale drepturilor copiilor sunt recrutarea şi utilizarea acestora în război, uciderea, violenţa sexuală, răpirea, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi refuzul accesului umanitar, potrivit site-ului ONU.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului. Aceasta a reprezentat un punct de reper în eforturile de îmbunătăţire a protecţiei copiilor în situaţii de conflict. Rezoluţia a marcat, totodată, începutul unui nou consens în rândul statelor membre, cu privire la necesitatea unei atenţii dedicate, a unor acţiuni de sensibilizare şi a unui efort coordonat, din partea comunităţii internaţionale, pentru a aborda vulnerabilităţile şi încălcările cu care se confruntă copiii în situaţii legate de conflicte.

Rezoluţia 51/77 s-a bazat pe eforturile existente ale Adunării Generale de a proteja drepturile copiilor, inclusiv prin intermediul Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi al Protocolului opţional al acesteia, precum şi al rezoluţiilor anuale privind drepturile copilului. De asemenea, aceasta a stabilit mandatul Reprezentantului Special al Secretarului General pentru copii ş... vezi mai mult







Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine