Stire 22.05.2023 ⋅ 0 comentarii
Joi, 18 mai, a avut loc conferința de presă a lansării proiectului „Culinaria Banatica”,
o inițiativă inovatoare dedicată promovării gastronomiei și a patrimoniului cultural în ținutul
Banatului.
Evenimentul a reprezentat o etapă importantă în demararea proiectului, iar subiectele
abordate de către gazdele conferinței (Caius Merșa - coordonatorul proiectului și Corina
Macri - președinta asociației HORETIM) au evidențiat istoria, misiunea, viziunea și
obiectivele proiectului „Culinaria Banatica”, scopul principal fiind acela de a promova atat
gastronomia tradițională cât și noua bucătărie românească.
Proiectul va fi în desfășurare până la finalul acestui an, dorința organizatorilor fiind
aceea de a-l duce mai departe, devenind o constantă a evenimentelor și experiențelor
gastronomice în Timișoara, iar contextul Capitalei Culturale Europene este momentul perfect.
Printr-o serie de evenimente lunare precum micul dejun, prânzul și cina în locațiile
din cadrul asociației HORETIM, cu implicarea a aproximativ 70-80 de hoteluri și restaurante,
cât și prin organizarea de workshop-uri împreună cu profesori și specialiști în domeniu,
proiectul își dorește educarea și implicarea comunității locale pentru a încuraja învățarea și
transmiterea culturii gastronomice regionale.
„Trebuie să apropiem aceste zone: zona profesională din gastronomie, zona
patronală și zona academică - lucrurile astea trebuie să se intersecteze. Avem colaboratori
care vor ține seminarii pe diferite teme interesante și unice, extrase din facultăți de artă
culinară și zona de antropologie culinară”.
Unul dintre principalele aspecte evidențiate a fost acela că Banatul nu are o bucătărie
balcanică, ci una central europeană, dorința inițiatorilor proiectului fiind parcurgerea pașilor
necesari ca Banatul să devină Regiune Gastronomică Europeană.
Corina Macri, președintele asociației HORETIM a vorbit despre importanța
promovării și implicării producătorilor locali; ea a vorbit și despre unicitatea regiunii
Banatului, redată de influențele multiculturale pe care diferitele comunități le-au introdus pe
parcursul timpului.
„Aceasta este unicitatea regiunii noastre, tocmai această multiculturalitate pe care o
putem aduce la suprafață pentru că mulți am uitat-o și e momentul să o aducem la
suprafață.”
Proiectul cultural Culinaria Banatica se adresează unui public divers cu o pasiune
comună pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultura locală și istoria
gastronomică și o sete de cunoaștere care cuprinde domenii culturale și istorice mai largi.
Inițiativa este destinată atât locuitorilor din întreaga regiune a Banatului și din zonele
învecinate, precum și persoane cu interese culturale și gastronomice din întreaga țară și din
întreaga lume.